Cum să îți creezi propria afacere

Ești aici – în momentul în care îți pui pe picioare propria afacere. Momentul zero al viitorului tău. Iată câteva idei de care ar fi bine să ții cont.

Înființarea unei afaceri

Ai o idee excelentă sau super abilități și ești gata să îți încerci norocul ca proprietar de afacere. Să transformi o idee în afacere nu este simplu, dar riscurile pe care ți le asumi ca să devii proprietar de afacere pot aduce satisfacții pe plan personal și financiar.

O decizie importantă pe care va trebui să iei este dacă vrei să treci prin procesul legal de înființare a unei afaceri.

În procesul de înființare, poți alege una dintre multele și diversele forme juridice pe care să o ia afacerea ta. Unele forme îți oferă opțiunea de a nu-ți separa deloc sau foarte puțin finanțele personale de cele ale afacerii. Alte forme înființează o organizație juridică (denumită în general entitate) care este, în majoritatea cazurilor, separată din punct de vedere juridic și financiar de tine, proprietarul afacerii.

Beneficiile înființării unei afaceri 

Dacă înființezi o entitate juridică separată s-ar putea să ai mai multe beneficii:

  • Risc limitat. Dacă înființezi o entitate comercială îți poți separa răspunderea și bunurile personale de răspunderea și activele afacerii.
  • Bunurile personale înseamnă orice de valoare pe care îl deții, cum ar fi casa, mașina și banii din conturile bancare. Răspunderea personală înseamnă măsura în care poți fi responsabil din punct de vedere juridic dacă o persoană, o organizație sau o instituție publică este vătămată sau tu îi datorezi bani sau o afacere pentru care ești responsabil îi datorează bani.

    Activele unei afaceri pot include echipamente, solduri ale conturilor bancar (de exemplu, conturi de economii sau conturi curente) și banii care sunt datorați afacerii. Și o entitate comercială este responsabilă din punct de vedere juridic sau poate fi trasă la răspundere dacă o persoană, o organizație sau o instituție publică este vătămată. Acest lucru se poate întâmpla la sediul firmei, fie din cauza produsului pe care afacerea îl oferă, fie în momentul în care aceasta datorează bani altcuiva.

    De exemplu, în magazin cineva ar putea să alunece, să cadă și să se rănească. Persoana vătămată se hotărăște să intenteze proces, iar instanța decide că cineva trebuie să plătească facturile medicale. Cine este acel cineva?

    Dacă nu ai înființat o entitate comercială separată, este posibil să fii tras personal la răspundere (adică să fii răspunzător) pentru facturile medicale. Dacă ai înființat o entitate comercială separată, aceasta poate fi trasă la răspundere pentru facturile medicale.

    S-ar putea ca afacerea să se închidă dacă nu-și permite să plătească facturile. Totuși, casa, mașina, economiile tale personale și alte bunuri sunt protejate. Ți-ai limitat răspunderea personală prin înființarea juridică a unei entități comerciale.

    Totuși, sistemul juridic este plin de excepții, iar înființarea unei entități comerciale nu va limita întotdeauna răspunderea ta sau nu îți va proteja banii și bunurile personale. De exemplu, mulți proprietari de afaceri mici trebuie să fie de acord să ramburseze personal datoriile atunci când iau un împrumut sau un card de credit pentru afacere. Sau s-ar putea să ți se ceară să suporți cheltuieli dacă îți amesteci conturile personale cu cele ale afacerii.

    Printre beneficiile înființării unei entități comerciale separate, se pot număra:

  • Acces la fonduri suplimentare. Unele tipuri de împrumuturi, linii de credit și finanțare sunt, în general, disponibile numai dacă ai o entitate comercială. De exemplu, investitorii este posibil să îți ofere fonduri în schimbul unei părți din acționariatul companiei tale (acțiuni). Poate fi dificil să oferi acțiuni dacă nu ai înființat o entitate comercială.
  • Cumularea creditului de afaceri. Afacerea ta își poate forma propriul istoric de credit de afaceri și ratinguri de credit de afaceri, care pot fi de ajutor pentru a obține împrumuturi, pentru a deschide o linie de credit de afaceri sau pentru a obține termeni și condiții mai avantajoase cu furnizorii. Istoricul creditului de afaceri poate ajuta la separarea afacerii de antreprenor și la menținerea acestei separări. Accesul la creditul de afaceri și la opțiunile de finanțare specifice te poate ajuta să desfășori afacerea și să plătești pentru îmbunătățiri fără să folosești creditul sau fondurile personale.
  • Eventuale economii la plata impozitelor. Antreprenorii pot alege dintre mai multe opțiuni pentru modul și data la care să fie plătiți în calitate de antreprenori și de angajați ai propriilor afaceri. Unele opțiuni pot reduce suma pe care trebuie să o plătești personal sub formă de impozite.
  • Vânzarea afacerii în viitor. Dacă tu crezi că în viitor ai dori să îți vinzi afacerea, s-ar putea să fie mai ușor să transferi proprietatea dacă înființezi o entitate comercială separată.
  • Pe lângă decizia de a înființa sau nu o entitate comercială, va trebui să alegi ce formă juridică dorești să ia afacerea ta.

    Alegerea unei forme comerciale

    Proprietarii de afaceri mici pot alege dintre mai multe opțiuni atunci când înființează o entitate comercială. Unele opțiuni îți vor fuziona răspunderea și finanțele personale cu cele comerciale, pe când alte opțiuni oferă o separare clară între cele două planuri. Cele mai frecvente forme sunt:

  • Intreprindere individuala
  • Corporație
  • Societate cu răspundere limitată (SRL)
  • De asemenea, există corporații non-profit, care pot fi o opțiune dacă afacerea ta va lucra în beneficiul publicului. În plus, unele state permit înființarea de corporații de tip B, corporații lucrative care au ca parte a misiunii lor binele public.

    Fiecare formă comercială prezintă avantaje și dezavantaje. Cea mai bună opțiune poate depinde de situația ta financiară personală și de obiectivele afacerii.

    Mai jos, este o prezentare generală a fiecărei opțiunii lucrative obișnuite, dar trebuie luate în considerare numeroase nuanțe. Poate fi recomandat să consulți un contabil și un avocat specializat în afaceri, înainte să alegi forma pe care să o ia afacerea ta.

    Intreprindere individuala 

    Dacă desfășori o afacere fără a înființa o entitate comercială, devii automat asociat unic. De exemplu, dacă vinzi online obiecte de artizanat, plimbi câini ca să obții venituri suplimentare sau lucrezi în calitate de consultant, este posibil să ai deja, fără să îți dai seama, o intreprindere individuala. În unele state, dacă tu și soțul sau soția ta aveți o afacere împreună, acesta va fi considerată tot intreprindere individuala.

    Intreprinderea individuala poate fi una dintre cele mai simple forme de afaceri pe care o poți desfășura. Totuși, în cazul intreprinderii indivduale, nu există nicio separare juridică între proprietarul afacerii și afacere. Tu ești afacerea ta. Drept urmare, ai putea fi personal răspunzător pentru toate cheltuielile, datoriile sau proces în instanță ale afacerii tale. De asemenea, s-ar putea să fie dificil să obții împrumuturi sau să cumulezi credit de afaceri.

    Gestionează-ți afacerea cu încredere cu Visa.