Posesorii de carduri Visa din Europa au realizat peste 1 miliard de plăţi contactless în ultimul an

06/07/2015

Press Release Image
  • 1,1 miliarde de plăţi contactless realizate cu carduri Visa în ultimele 12 luni
  • Peste 12,6 miliarde euro plăţi contactless în ultimele 12 luni
  • Peste 130 milioane de carduri Visa contactless în circulaţie la nivel european
  • Tehnologia contactless deschide drumul pentru plăţile mobile deoarece utilizează aceeaşi infrastructură

Posesorii de carduri Visa din Europa au realizat în perioada aprilie 2014 - martie 2015 peste 1 miliard de plăţi contactless în valoare de peste 12,6 miliarde de euro, potrivit datelor publicate de Visa Europe.

Plăţile contactless devin în mod evident un nou obicei al consumatorilor europeni, care apreciază rapiditatea şi confortul oferite de tehnologia inovatoare, ce necesită o simplă apropiere a cardului de terminal.

Consumatorii europeni deţin 131 milioane de carduri Visa contactless, emise de 240 de bănci, pe care le pot utiliza zilnic la peste 2,6 milioane de terminale contactless. Cele mai multe carduri Visa contactless sunt emise în Marea Britanie, iar cea mai extinsă reţea de acceptare a plăţilor contactless este în Spania. Astfel, în Marea Britanie există 49,6 milioane de carduri Visa contactless şi 410.000 de terminale POS, în Franţa sunt 20,3 milioane de carduri şi 405.000 de terminale, Polonia înregistrează 14,5 milioane de carduri şi 354.000 de terminale, iar în Spania cele 11,5 milioane de carduri Visa contactless pot fi utilizate pentru plăţi la 593.000 de terminale.

Şi în România plăţile contactless au înregistrat un avans din ce în ce mai puternic în ultimul an, pe măsură ce consumatorii au început să se familiarizeze cu această modalitatea de plată, iar băncile membre Visa au promovat-o tot mai mult. Chiar dacă piaţa locală a pornit de la o bază redusă, majorarea de peste 50 de ori a valorii tranzacţiilor cu carduri Visa contactless în perioada aprilie 2014 – martie 2015 demonstrează un apetit tot mai crescut al românilor pentru rapiditatea şi confortul oferite de plăţile contactless.

“Suntem încă la început de drum în zona plăţilor contactless, dar vedem progrese tot mai mari de la lună la lună. Românii plătesc în medie circa 58 de lei cu cardul Visa contactless, dar am văzut chiar o tranzacţie contactless de doar 42 de bani realizată la o farmacie. Avantajul este că poţi să achiţi suma exactă fără să umbli cu buzunarul plin de mărunţiş, de exemplu când vrei să cumperi doar o cafea sau o pâine, timpul de plată se reduce, iar costurile pentru posesorii de carduri sunt zero.

Tehnologia contactless susţine dezvoltarea pieţei cardurilor întrucât se creează obişnuinţa de a plăti electronic şi, în plus, deschide drumul pentru plăţile mobile care utilizează aceeaşi infrastructură,a declarat Cătălin Creţu, director regional pentru România, Croaţia şi Slovenia, Visa Europe.

Până în 2020, toate terminalele POS din Europa unde se poate plăti cu cardurile Visa vor avea încorporată tehnologia contactless. Consumatorii europeni realizează cel mai frecvent plăţi contactless pentru cumpărături de zi cu zi, precum cele la supermarketuri, restaurante şi alte magazine alimentare.

Creşterea rapidă a utilizării cardurilor contactless şi a infrastructurii aferente contribuie la pregătirea terenului pentru plăţile mobile, în condiţiile în care acestea au la bază aceeaşi tehnologie NFC şi pot fi realizate la aceleaşi POS-uri, iar tot mai multe bănci şi marile companii pregătesc lansarea serviciilor de plăţi mobile până la finalul acestui an.

Consumatorii britanici sunt de departe cei mai mari adepţi ai cardurilor contactless, plătind doar în luna martie 2015 peste 330 milioane de euro prin intermediul acestei tehnologii. Lansarea plăţilor contactless pentru toate serviciile din reţeaua Transport pentru Londra (TfL) este unul dintre motivele care au stat la baza dezvoltării accelerate în Marea Britanie, în condiţiile în care peste 100 de milioane de călătorii au fost plătite contactless de la data lansării, în septembrie 2014 (85 milioane de călătorii fiind plătite cu carduri Visa contactless). În ultimul an până în martie 2015, numărul cardurilor contactless a crescut cu peste 37% în Marea Britanie.

“Dezvoltarea plăţilor contactless continuă într-un ritm alert, pe măsură ce tot mai mulţi oameni descoperă că, adesea, este cea mai rapidă şi confortabilă modalitate de a plăti pentru cumpărăturile de zi cu zi. În Europa, utilizarea a avansat rapid şi, astfel, posesorii de carduri Visa contactless au realizat peste un milliard de astfel de plăţi în ultimele 12 luni. Popularitatea tehnologiei contactless nu poate decât să crească în viitor datorită noii generaţii de plăţi digitale, unde simplitatea şi confortul se regăsesc şi în utilizarea dispozitivelor de plată mobile şi portabile ce încorporează tehnologia NFC. Suntem mândri că am deschis drumul pentru plăţile contactless în Europa şi, totodată, încântaţi că ne aflăm în prima linie pe măsură ce plăţile contactless devin accesibile pentru toată lumea”, a declarat Sandra Alzetta, director executiv pentru produse de bază, Visa Europe.