Visa Europe extinde serviciul de tokenizare pentru a permite inclusiv plățile cu stocarea datelor în cloud

19/02/2016

Visa Europe extinde serviciul de securizare a datelor de plată (tokenizare) pentru a permite integrarea acestuia în portofelele digitale care pot fi accesate direct pe internet şi în aplicațiile de plăţi care stochează datele în cloud, pe dispozitive mobile sau la comercianţi.

Astfel, instituțiile financiare și alți parteneri pot să integreze tokenizarea în:

• Serviciile care stochează datele de plată în cloud, precum aplicațiile de plăți mobile ale băncilor și multe alte dispozitive “conectate” și de tip “wearable”;
  • Portofelele digitale care pot fi accesate din browser și alte modalități de finalizare a comenzii oferite în mod specific de retaileri, precum Visa Checkout;
  • Modalitățile de plată de tipul “card on file” care sunt utilizate frecvent de principalii retaileri și comercianți online.

Tokenizarea permite consumatorilor să-și înregistreze mai rapid și ușor cardul în serviciile de plată digitale, să-și administreze și să-şi mențină datele în siguranță atunci când plătesc în magazine sau online.

Visa furnizează astfel o singură platformă de tokenizare care permite tot mai multor entități, de la instituții financiare la companii de tehnologie, să activeze în ecosistemul de plăți și să dezvolte noi produse digitale sau să le îmbunătățească pe cele existente.

“Consumatorii din Europa descoperă noi tehnologii inovatoare care le permit să plătească rapid și ușor, oriunde, oricând și de pe orice dispozitiv. Estimările noastre arată că, până în 2020, unul din cinci consumatori va face zilnic plăți cu telefonul mobil[1], iar plățile de pe mobil sau tabletă vor reprezenta peste 50% dintre tranzacțiile cu Visa[2]. Considerăm că această estimare ar putea fi prea rezervată dacă privim tehnologia contactless ca pe un indicator timpuriu și ținem cont de faptul că numărul plăților contactless s-a dublat, iar cheltuielile s-au triplat anul trecut”, a declarat Sandra Alzetta, Executive Director Product Enablement, Visa Europe.

Cum funcţionează tokenizarea

Tokenizarea ajută consumatorii să-și protejeze datele cardului, indiferent de modul în care plătesc, înlocuind informațiile privind contul bancar cu o serie de cifre (token) astfel încât datele cardului sunt criptate indiferent de locul unde sunt stocate informațiile despre tranzacție. In momentul în care consumatorii realizează o plată utilizând un serviciu de tokenizare, o serie de cifre sunt transmise în locul datelor de cont pentru efectuarea tranzacției.

Serviciul de tokenizare permite crearea de token-uri multiple pentru același card, iar instituțiile financiare pot să administreze și să controleze mediile în care un anumit token este utilizat. De exemplu, un token creat special pentru o anumită aplicație de plată nu poate fi copiat și utilizat în orice altă parte pentru realizarea unei plăți online.

Totodată, serviciul aduce un plus de confort consumatorilor în cazul în care dispozitivul mobil este pierdut sau furat, deoarece un token poate fi dezactivat uşor și rapid de către posesorul cardului sau banca acestuia, fără a fi necesară anularea cardului Visa asociat token-ului respectiv. În mod similar, dacă un card este pierdut sau furat, consumatorul poate folosi în continuare token-ul creat pentru telefon să plătească în perioada în care așteaptă înlocuirea cardului.

[1] Studiul Mobile Money, mai 2015

[2] Estimări Visa Europe