Visa Europe salută inițiativa AADR și APERO de a extinde platforma www.ghiseul.ro

07/04/2016


  • Peste 10.000 de români și-au activat conturile pe www.ghiseul.roîn primele şapte zile de la introducerea noii funcţionalităţi de distribuţie online a credenţialelor
  • Aproape 50 de municipalități s-au înregistrat în www.ghiseul.ro în primele trei luni din 2016
  • Românii au plătit în T1 2016 impozite locale în sumă de 20 milioane lei prin www.ghiseul.ro

Visa Europe salută inițiativa Agenţiei pentru Agenda Digitală a României (AADR) şi Asociaţiei de Plăţi Electronice din România (APERO) de a transmite prin e-mail datele de acces pentru plata online a taxelor și impozitelor locale prin www.ghiseul.ro de către persoanele fizice, precum și de a simplifica comunicarea între administrațiile publice și contribuabili.

“Salutăm inițiativa AADR și APERO de a facilita plata online a taxelor și impozitelor locale prin platforma www.ghiseul.ro. Această măsură este un pas major spre un sistem cu adevărat modern de plată a taxelor, care fereşte contribuabilii de drumurile la administrațiile financiare şi de cozile interminabile la ghişee, oferindu-le o experienţă completă de plată online. Numai în primele şapte zile de la introducerea noii funcţionalităţi, peste 10.000 de persoane fizice și-au activat conturile pe ghiseul.ro, ceea ce înseamnă o treime din contribuabili înregistraţi în primele trei luni ale acestui an. Este o confirmare a interesului crescut față de plățile online şi a faptului că măsura era necesară şi îndelung aşteptată. În prezent se discută și cu celelalte bănci pentru a da posibilitatea clienților lor de a obține datele de acces pentru www.ghiseul.ro direct pe e-mail”,a declarat Cătălin Crețu, director general pentru România, Croația, Slovenia și Malta, Visa Europe.

Începând cu 25 martie, contribuabilii din România primesc direct pe email, în doar câteva minute, datele de acces (utilizator și parolă) pentru www.ghiseul.ro dacă le solicită online pe platformă prin introducerea unor informații personale. Practic, sistemul face o dublă verificare a identității persoanei care solicită datele de acces, pe baza CNP-ului și a numărului de card, solicitând contribuabilului acordul de a procesa datele furnizate în scopul transmiterii datelor de acces pe www.ghiseul.ro.

Pentru activarea contului pe www.ghiseul.ro, contribuabilii trebuie să intre pe platformă și să schimbe parola primită inițial pe e-mail. Ulterior, contribuabilii îşi pot schimba și numele utilizatorului, pot verifica obligaţiile fiscale, pe care le pot plăti integral sau parţial, cu cardul, fără comision. Dovada plăţii se primeşte pe e-mail imediat dupa finalizarea tranzacţiei, dar poate fi accesată oricând și direct pe www.ghiseul.ro. Mai mult, contribuabilii care şi-au activat contul pe ghiseul.ro, dar care nu mai ştiu parola din diverse motive, au posibilitatea de a o regenera direct pe platformă.

În prezent, 14 instituții financiare sunt înscrise în platformă: Banca Comercială Română, Raiffeisen Bank, UniCredit, BRD - Groupe Société Générale, Alpha Bank, Patria Credit, CEC Bank, Banca Transilvania, Banca Română de Credite şi Investiţii, Idea Bank, OTP Bank, Veneto Bank, Cetelem IFN, Piraeus Bank.

Mai mult, contribuabilii care nu sunt înregistraţi pe ghiseul.ro pot solicita administrației financiare să le transfere obligaţiile de plată în sistemul ghiseul.ro, direct pe platformă, prin opţiunea “Vreau Cont”. Peste 2.500 de contribuabili au solicitat la 114 administrații locale să le dea posibilitatea de a-și plăti taxele și impozitele online cu cardul prin www.ghiseul.ro. Cele mai multe notificări s-au transmis către Bucureşti, Craiova, Iaşi şi Timişoara.

Principalul avantaj al plăţii impozitelor şi taxelor locale online cu cardul pe ghiseul.ro este posibilitatea de a plăti oricând şi de oriunde, fără comision. Mai mult, contribuabilii înrolați pe www.ghiseul.ro au posibilitatea de a plăti taxele și impozitele locale pentru alte proprietăți deținute pe teritoriul României, cu condiția ca municipalitatea pe raza căreia se află proprietatea să fie înrolată în sistem.

Numărul municipalităților din România înregistrate pe platforma www.ghiseul.ro a crescut în primul trimestru din acest an cu 25%, la 236. În prezent, peste 110.000 de contribuabili au contul activat pe www.ghiseul.ro. În primele trei luni, românii au plătit prin www.ghiseul.ro taxe și impozite locale în valoare de aproximativ 20 milioane de lei, aproape jumătate din această sumă fiind achitată doar în luna martie.

Platforma www.ghiseul.ro este un proiect derulat în comun de Agenţia pentru Agenda Digitală a României şi Asociaţia de Plăţi Electronice din România.