3 din 5 români vor să plătească cu cardul sau cu dispozitive mobile când călătoresc în străinătate

09/06/2022

Odată cu estomparea pandemiei, românii sunt nerăbdători să-și petreacă din nou vacanțele peste hotare, să meargă în excursii de weekend în orașe din străinătate și să facă cumpărături în țările vecine. În aceste călătorii, românii preferă să plătească cu cardul sau cu telefonul/ceasul inteligent mai degrabă decât cu numerar, potrivit rezultatelor studiului Visa ” Intenții de călătorie și de plată 2022”, realizat pe opt piețe din Europa Centrală și de Est, inclusiv România.[1]

Călătoriile în străinătate sunt strâns legate de plățile efectuate în alte valute, prin diverse metode de plată. În timpul călătoriilor în străinătate, nu mai puțin de 61% dintre respondenții români au declarat că ar prefera să plătească cu cardul sau telefonul/ceasul inteligent. Tendința de a plăti prin mijloace digitale s-a dezvoltat în timpul pandemiei, când consumatorii au apelat mai des la cumpărături online și plăți contactless în magazine, obiceiuri care acum se reflectă în preferințele lor de plată atunci când călătoresc în străinătate.

Românii care ar dori să folosească cardul, telefonul sau alte dispozitive mobile atunci când călătoresc în străinătate apreciază aceste metode de plată pentru comoditate (aproape 67%), rapiditate (peste 62%) și siguranță (peste 57%), dar și pentru eliminarea riscului de a pierde numerarul (aproape 51%) și a nevoii de a schimba numerarul în moneda locală (peste 48%).

Românii se bazează pe plățile cu cardul și dispozitivele mobile atunci când călătoresc în străinătate, 61% dintre respondenți indicând aceste metode de plată ca fiind preferate. Prin intermediul rețelei globale inovatoare și de încredere a Visa, toată lumea poate plăti rapid, convenabil și în siguranță în peste 100 de milioane de locații din peste 200 de țări și teritorii”, a declarat Elena Ungureanu, Visa Country Manager în România.

Ca un aspect interesant, majoritatea românilor (aproape 85%) folosesc același card în țară și în străinătate, și numai 15% folosesc un alt card pentru plățile efectuate în străinătate. Principalul motiv pentru utilizarea unui card diferit în străinătate, citat de aproape jumătate (49%) dintre respondenții români, este că aceștia se simt mai în siguranță dacă nu își folosesc cardul „principal” în străinătate, în timp ce pentru o treime dintre respondenți principalele motive includ un control mai bun al cheltuielilor (34%), acces la mai multe valute (34%) și rate de schimb mai convenabile (32%). Peste jumătate (55%) dintre respondenții români au declarat că ar plăti folosind cardul contactless în străinătate, iar o treime (32%) doresc să-și folosească telefonul sau ceasul inteligent pentru a efectua plăți contactless în străinătate.

În vacanță, în city break sau în călătoriile pentru cumpărături, respondenții români tind să folosească cardurile sau telefoanele/ceasurile inteligente pentru plăți. Printre locurile unde călătorii români în străinătate achită cel mai des cu cardul sau telefonul/ceasul inteligent se numără centre comerciale (77%), benzinării (73%), farmacii și magazine cu produse de sănătate și frumusețe (63%), dar și aplicații de taxi și ride sharing (61%), sau divertisment, cum ar fi muzee, galerii și parcuri de distracții (aproape 57%).


Românii reîncep să călătorească

Respondenții români sunt destul de dornici să călătorească în vacanță (călătorii de peste 3 nopți) în străinătate, peste 50% dintre respondenți plănuind astfel de călătorii în 2022. Românii manifestă un apetit mult mai mare pentru vacanțe în acest an în comparație cu polonezii, cehii și bulgarii (40%, 41% și respectiv 42%). Doar slovenii au înregistrat un scor mai mare - aproape 62%.

Un alt motiv pentru a călători în străinătate sunt excursiile scurte de weekend, acest tip de călătorie fiind indicat de peste 34% dintre respondenții din România, față de 25% dintre cehi și polonezi. Slovenii și croații arată un apetit mai mare pentru excursiile scurte de weekend în acest an - 44% și respectiv 41% dintre respondenți. Pe de altă parte, românii au manifestat o preferință mai scăzută pentru deplasările scurte pentru cumpărături în țările vecine, mai puțin de 15% dintre respondenți fiind dispuși să călătorească în străinătate pentru a face cumpărături. Jumătate dintre respondenți au indicat Ungaria și Bulgaria drept țări preferate pentru cumpărături.

„Visa consideră deja de multă vreme că turismul și călătoriile pot fi adevărați catalizatori pentru dezvoltare – factori cu impact pozitiv în ceea ce privește oportunitățile economice și locurile de muncă, precum și pentru promovarea și aprecierea diversității culturale. Studiul Visa privind intențiile de călătorie și plată în țările ECE în 2022 arată că anul acesta românii așteaptă cu nerăbdare să-și reia obiceiurile de călătorie de dinaintea pandemiei. Reluarea deplasărilor, fie că este vorba de vacanță, city break sau de cumpărături într-o țară vecină, demonstrează că românii își recapătă încrederea în călătorii, ceea ce este de bun augur pentru o revenire a turismului internațional și a tranzacțiilor transfrontaliere”, a comentat Elena Ungureanu, Country Manager Visa in Romania.


Studiul a arătat că aproximativ 36% dintre români intenționează să meargă cel puțin o dată în vacanță în acest an, în timp ce o proporție mai mare (42%) își propun să meargă în vacanță de două-trei ori în acest an. Procentul celor care intenționează să plece o dată în vacanță este mai mic comparativ cu polonezii (52%), maghiarii (50%), cehii (aproape 50%) și slovacii (peste 47%), în timp ce ponderea românilor care intenționează să meargă în vacanță de două-trei ori în acest an este cea mai mare dintre cetățenii chestionați, cu excepția croaților (45%). Principalele destinații de vacanță pentru români în 2022 sunt Grecia (aproape 42%), Italia (peste 34%), urmate de Franța, Spania și Turcia (25%, 24% și respectiv 21%).

Pe lângă vacanțele în străinătate, în 2022 românii sunt dornici să se relaxeze și în timpul călătoriilor scurte de weekend (sau așa-numitele city break-uri). Cele mai populare destinații pentru călătoriile de weekend pentru români sunt Roma (peste 27%), Paris (peste 24%), Londra (peste 22%) și Madrid (aproape 21%). Aproape jumătate dintre români (49%) doresc să meargă în 2 sau 3 city break-uri anul acesta, iar peste 20% plănuiesc să meargă cel puțin într-un city break.

Pe de altă parte, călătoriile pentru afaceri par să fie în scădere. Mai puțin de 10% dintre români vor călători din motive profesionale, aproape o treime (32%) plănuiesc să facă 2 sau 3 călătorii de afaceri în acest an, în timp ce aproape un sfert (24%) apreciază că vor face o singură călătorie de afaceri în 2022.###

Sfaturi de plată Visa pentru călători

Plăți în străinătate

Când utilizați cardul pentru a efectua o plată sau pentru a retrage numerar în străinătate, este posibil să puteți alege între plata în moneda locală sau în moneda țării de origine. Selectarea monedei locale vă poate oferi o rată de schimb mai competitivă.

Tarife bune

Utilizarea cardului Visa în străinătate poate oferi o rată de conversie mai bună decât schimbul valutar în numerar.

Fără griji

Folosirea cardului Visa în străinătate vă scapă de griji datorită măsurilor de protecție atât pentru plățile interne, cât și pentru cele internaționale.

Securitate

Tranzacțiile cu Visa în străinătate beneficiază de aceleași sisteme antifraudă bazate pe tehnologie de vârf ca și cele domestice, astfel încât plățile dvs. sunt sigure, oriunde v-ați afla.

Simplitate

Folosiți-vă cardul pentru o călătorie lejeră și plăți simple, fără efort, prin intermediul Visa.

Acceptare

Puteți plăti ușor și convenabil cu cardul Visa în peste 100 de milioane de locații din peste 200 de țări la nivel global, oriunde vedeți simbolul Visa.

###


[1] Studiul Visa privind intențiile de călătorie și de plată în 2022 acoperă Polonia, R. Cehă, Ungaria, România, Bulgaria, Slovacia, Slovenia și Croația. Studiul a fost realizat de compania de cercetare Valicon, în perioada aprilie-mai 2022, pe un eșantion național reprezentativ de 1.000 de respondenți cu vârsta cuprinsă între 18-65 de ani.


Despre Visa

Visa (NYSE: V) este lider mondial în domeniul plăților digitale, facilitând tranzacții de plată între consumatori, comercianți, instituții financiare și entități guvernamentale din peste 200 de țări și teritorii. Misiunea noastră este să conectăm lumea prin intermediul celei mai inovatoare, fiabile și securizate rețele de plată, ajutând consumatorii, companiile și economiile să prospere. Credem că economiile care includ pe toată lumea, pretutindeni, contribuie la dezvoltarea tuturor și considerăm că accesul este fundamental pentru viitorul mișcării banilor. Pentru mai multe informaţii, accesați visa.ro şi Visa.com.