Managementul riscurilor
Un anumit nivel de risc este firesc funcționării unei companii și poate exista în multe aspecte ale afacerii tale. În ceea ce privește succesul afacerii, riscul înseamnă probabilitatea ca ceva negativ să se întâmple și consecințele ulterioare.
Managementul riscurilor evaluează ce ar putea merge rău în cazul diferitelor elemente ale afacerii tale și implementează planuri pentru a reduce posibilitatea unui rezultat negativ. Scopul tău în calitate de proprietar al afacerii este să reduci eventualele riscuri, știind care sunt riscurile cel mai susceptibil să se întâmple și planificând din timp ca să le previi sau să fii pregătit pentru ele.
Atunci când ești pregătit să identifici eventualele riscuri, poți să le tratezi cât mai eficient posibil ca timp și cost. Un plan de management al riscurilor implementat îți îmbunătățește șansele de succes și reduce eventualitatea unei greșeli și a unui eșec.
Ca să identifici diversele riscuri care pot fi asociate cu afacerea ta, poți efectua o analiză SWOT (puncte forte, puncte slabe, oportunități și amenințări). Analizând punctele slabe (riscuri interne) și amenințările (riscuri externe), poți evalua care sunt riscurile cel mai susceptibil să îți afecteze afacerea.
Riscurile interne
Punctele slabe ale afacerii tale sau riscurile interne îți pot îngreuna atingerea obiectivelor. Riscurile interne le includ pe cele asociate cu erorile umane, echipamentele, datoria și fluxul de numerar.
Riscurile asociate factorului uman
Unele riscuri sunt asociate cu persoanele care te ajută să îți desfășori afacerea. Ia în considerare aceste posibile riscuri prezentate de factorul uman pentru afacerea ta și tacticile de management al acestor riscuri:
Echipamente și software
Dacă afacerea ta se bazează pe echipamente, probabil știi că pot apărea defecțiuni, iar reparațiile pot fi costisitoare. Este posibil ca echipamentele mai vechi să necesite mai multe ore de întreținere sau să funcționeze mai lent, iar să înveți cum funcționează echipamentele noi poate dura. Acest lucru este valabil și pentru tehnologiile informației, cum ar fi instrumentele digitale pe care te bazezi ca să îți desfășori afacerea.
Pentru a reduce la minimum eventualele probleme, fă o copie de rezervă (back-up) a informațiilor digitale în mediul online sau pe un hard disk extern. Dacă îți permiți, poate fi util să investești într-un dispozitiv de backup. De asemenea, ia în considerare beneficiile pe care le aduc leasingul în comparație cu achiziționarea de echipamente, garanțiile pentru echipamente și polițele de asigurare.
Lipsa banilor
Unele afaceri au oportunități însemnate, dar nu se pot bucura de acestea pentru că nu au suficienți bani. De exemplu, s-ar putea să fie nevoie să refuze o comandă mare sau să nu profite de o oportunitate de a cumpăra la preț redus un aparat, deoarece nu dispun de fonduri. Ca să fii sigur că nu ți se întâmplă așa ceva ție, este recomandat să ai la îndemână un fond de economii pentru cheltuieli neprevăzute, să te informezi despre diferitele modalități prin care poți împrumuta bani și să știi cum să obții o rată mică pentru un împrumut.
Raportul datorii/venituri
Te poate ajuta să împrumuți bani ca să îți dezvolți afacerea, dar să ai prea multe datorii îți poate pune afacerea în pericol. Pentru a afla dacă datoria ta este mai mare decât ceea ce îți permiți, calculează raportul datorii/venituri, comparând suma pe care o datorezi lunar cu suma pe care o câștigi lunar. Află mai multe informații despre cum să calculezi raportul datorii/venituri și să îți gestionezi gradul de îndatorare, în secțiunea „Datorii”.
Probleme cu flux de numerar
Problemele financiare pot provoca dificultăți majore afacerii tale. Dacă nu poți să prognozezi fluxul de numerar al afacerii (data la care ești plătit și data la care trebuie să îți plătești facturile) și să ții pasul cu facturile, succesul tău poate fi în pericol. Ca să previi așa ceva, află mai multe informații despre fluxul de numerar și cum să îți gestionezi eficient finanțele.
Riscurile externe
Poate fi dificil să fii pregătit pentru riscurile externe, dar este important să știți care sunt scenariile negative cel mai des asociate cu industria în care activezi. Riscurile externe pot include amenințări la adresa afacerii tale datorate concurenților, schimbărilor din mediu de afaceri sau schimbărilor survenite în economie.
Concurența
Pot apărea riscuri atunci când clienții preferă să cumpere de la o companie concurentă. Ca să te protejezi de o astfel de eventualitate, analizează de ce clienții preferă concurența și cum îi poți atrage în schimb către afacerea ta. Riscurile prezentate de concurență pot apărea sub multe forme:
Mediul
Schimbările din mediul de afaceri sau de pe piața locală îți pot afecta afacerea. Printre riscurile prezentate de mediu, se numără:
Economia
Schimbările economice sunt firești, dar pot pune presiune asupra afacerii tale. Mai jos, sunt câteva exemple de eventuale riscuri economice pentru care este bine să fii pregătit: