Cât de important este să ai o afacere sustenabilă?

Cât de important este să ai o afacere sustenabilă? Și cum îți poți îmbunătăți lanțul de aprovizionare.

Durabilitatea mediului

Atunci când compania ta depune eforturi ca să „devină verde”, schimbându-și modul în care face afaceri ca să fie mai prietenoasă cu mediul, acest lucru o poate ajuta și să economisească bani. Înverzirea afacerii o poate ajuta să economisească sau să facă bani prin reducerea facturilor la utilități, prin revendicarea beneficiilor fiscale și prin atragerea de noi clienți care doresc să sprijine afacerile verzi.

Promovarea practicilor comerciale verzi ar putea încuraja și alte companii din comunitatea ta să îți urmeze exemplul, probabil reciclând sau reducându-și cantitatea de deșeurile. Deși prioritar este să câștigi bani, poate avea efect pozitiv la nivel local și mondial să faci pași mici înspre durabilitatea mediului.

Dacă ai o afacere mică, probabil că ai un impact incredibil de mare atât asupra economiei, cât și asupra mediului. În toate țările, microîntreprinderile (maximum 9 angajați) domină mediul afacerilor, reprezentând 70% până la 95% din totalul firmelor, potrivit Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).

Modul în care îți desfășori afacerea poate avea un efect pozitiv sau negativ la fel de mare asupra mediului. Ca să te asiguri că alegi cea mai durabilă abordare pentru mediu, este important să te gândești cu atenție la modul în care gestionezi deșeurile, folosești energia și consumi resurse naturale, precum apa.

O abordare ecologică

Deciziile zilnice privind conservarea energiei și folosirea apei pot avea efect asupra mediului din comunitatea ta și pot contribui la o mai mare durabilitate a mediului la nivel mondial. Dacă folosești vehicule ca să primești colete sau să livrezi comenzi, sunt acestea ecologice? Dacă fabrici bunuri de uz casnic, sunt acestea durabile, compostabile, biodegradabile, reciclate sau reciclabile?

În funcție de produsul sau serviciul oferit, bunele practici în materie de durabilitate pot varia. În general, utilizarea articolelor renovate, a spațiilor de birouri eficiente din punct de vedere energetic, reciclarea și reducerea cantității de hârtie folosită sunt toate modalități eficiente prin care să reduci amprenta afacerii tale asupra mediului și să economisești bani.

Elaborarea unui plan

De asemenea, te poți asigura că ai o afacere mai durabilă comunicând echipei intenția de a consuma responsabil resursele (de exemplu apa) în cadrul operațiunilor. Implică-i, elaborează și difuzează un plan de durabilitate a mediului. Este important ca toți membrii echipei să știe că afacerea are un efect de unda care poate afecta comunități și resurse la nivel mondial. În cele din urmă, când faci pași în direcția durabilității este în interesul tău suprem și în interesul suprem al angajaților tăi, al mediului și al comunității.

Printre beneficiile de a fi conștient de mediu în practicile de afaceri, se numără următoarele:

Lanțul de aprovizionare durabil

Aplicând practici durabile de-a lungul lanțului de aprovizionare, poți contribui la promovarea drepturilor omului, a practicilor echitabile de muncă și a progresului ecologic. O resursă excelentă sunt cele zece principii ale Pactului mondial al ONU, care oferă îndrumări privind asigurarea unei afaceri durabile. Pentru multe afaceri mici și microîntreprinderi, poate fi dificil să îndeplinească fiecare punct. Privește-le ca pe un ghid și un obiectiv și depune toate eforturile să aplici sugestiile ONU atunci când este posibil.

Cunoaște-ți resursele

Programul mondial al ONU încurajează companiile să facă din dezvoltarea durabilă o prioritate de sus în jos pe scara ierarhică a organizației. Dacă proprietarul afacerii consideră lanțul de aprovizionare ca o extensie a forței sale de muncă și a comunității sale, compania poate genera așteptări privind bune practici de-a lungul întregului său lanț de aprovizionare.

Efecte asupra mediului, societății și economiei există de-a lungul fiecărei verigi a lanțului de aprovizionare, inclusiv fabricarea și distribuția unui produs, folosirea acestuia și scoaterea sa din uz (prin eliminare sau reciclare). Antreprenorii ar trebui să se gândească și la propriile operațiuni ca să se asigure că mențin practici echitabile de muncă și un mediu de lucru echitabil și ecologic pentru angajați lor.

Pentru început, identifică fiecare resursă și furnizor din lanțul tău de aprovizionare. Oferă aceștia o materie primă sau o resursă care îndeplinește obiectivele tale în ceea ce privește practicile echitabile de muncă și durabilitatea? Dacă nu, poate ar fi timpul să cauți noi furnizori pentru afacerea ta. O simplă căutare pe internet de potențiali furnizori sau parteneri te poate ajuta să îți confirmi cât de verzi sunt practicile lor comerciale.

De asemenea, poți ține o listă a furnizorilor eco și să îți stabilești ca prioritate să apelezi numai la organizațiile care îmbrățișează practici durabile de afacere. Creează-ți un lanț „verde” de aprovizionare, adresând întrebări furnizorilor tăi despre cum reduc deșeurile, reciclează și utilizează vehicule și surse de energie electrică eficiente din punct de vedere energetic.

Să promovezi faptul că ai un lanț durabil de aprovizionare și să faci schimb de bune practici cu alte afaceri mici din comunitatea ta ar putea avea un efect de undă consolidând durabilitatea în zona în care îți desfășori activitatea. Companiile de toate dimensiunile din toate industriile creează lanțuri durabile de aprovizionare, iar eforturile lor contribuie la reducerea amprentei de carbon de la nivel mondial.

Utilitățile

Reducând consumul de energie al companiei, poți avea un efect pozitiv asupra mediului și poți economisi bani. Sunt lucruri simple pe care le poți face ca să reduci factura la utilități, de exemplu, stinge luminile sau oprește unitățile de încălzire și de aer condiționat care nu mai sunt necesare. Când este extrem de cald sau rece, fiecare grad pe care îl schimbi pe termostat îți va economisi bani sau te va costa între 4 și 7% din factura la utilități.

Poți lua măsuri simple ca să îți reduci amprenta de carbon și astfel să ajuți mediul din comunitatea ta.

Sfaturi pentru a-ți reduce amprenta de carbon

 

  • Încurajează-ți angajații să stingă lumina când părăsesc spațiul de lucru, pentru a economisi energie.
  • Promovează folosirea în comun a mașinilor (carpooling), mersul pe jos, mersul cu bicicleta și folosirea transportului public pentru a reduce emisiile și pentru a sprijini o navetă mai curată.
  • Cumpără becuri, echipamente și vehicule eficiente din punct de vedere energetic.
  • Întreabă-ți furnizorul de energie dacă are în ofertă o opțiune „verde” de energie electrică, care să îți permită să cumperi energie din surse regenerabile, cum ar fi panouri solare sau ferme eoliene.
  • Pune plante umbroase afară care să protejeze de frig iarna și de soare vara.
  • Dă voie angajaților să aibă un program de lucru flexibil și să lucreze ocazional de acasă, pentru a reduce consumul total de energie la sediul companiei.
  •  

    Conservarea apei

    Reducerea folosirii apei poate avea un efect însemnat asupra mediului și este ceva ce majoritatea afacerilor mici pot face cu ușurință. Ca să reduci cantitatea de apă folosită, poți instala la locul de muncă robinete și toalete eficiente din punct de vedere energetic. Dacă folosești apă în procesul de fabricație, asigură-te că o folosești responsabil. De asemenea, discută cu angajații despre modalitățile prin care își pot reduce cantitatea de apă folosită la locul de muncă. De exemplu, verifică să nu existe scurgeri la robinete sau toalete, nu lăsa apa să curgă prea mult și redu stropitul zonelor amenajate de pe proprietatea companiei tale.

    Reducerea deșeurilor

    Atunci când este vorba de evaluarea practicilor tale de prevenire a generării deșeurilor, este important să analizezi procesele tale de fabricație, practicile furnizorilor la care apelezi și obiceiurile angajaților tăi.

    Cel mai eficient mod de a reduce deșeurile organizației este, în primul rând, de a genera mai puține. Avantajul suplimentar este și că te poate ajuta să raționalizezi costurile. Dacă ai un exces de materiale sau produse, poți avea în vedere să le donezi unei organizații non-profit locale. De asemenea, poți avea în vedere să nu mai folosești hârtia, va fi benefic pentru mediul și îți va crește eficiența. Printre alte idei de reducere a deșeurilor, se numără: să imprimi față-verso documentele; să eviți utilizarea paharelor, sticlelor de apă și tacâmurilor de unică folosință; precum și să comunici angajaților și clienților obiectivele privind deșeurile.

    Reciclarea

    Indiferent de dimensiunea afacerii tale, ai oportunitatea de a avea un efect pozitiv asupra mediului grație practicilor ecologice de afaceri. Reciclând materialele specifice afacerii, vei economisi energie, vei reduce costurile și vei ține materialele departe de depozitele și incineratoarele de deșeuri. Ajută la protejarea mediului lucrurile simple, cum ar fi să reciclezi cartușele de imprimantă, să instalezi o cutie de reciclare la birou și să cumperi pentru birou consumabile din materiale reciclate. Întreabă-ți furnizorul de servicii de salubritate dacă există programe și opțiuni specifice pentru afacerile micii din comunitatea ta.

    Gestionează-ți afacerea cu încredere cu Visa.