Crearea unui plan de afaceri

Crearea unui plan de afaceri este primul pas pe care trebuie să-l faci. Dar oare ce include el? Sau cum poți face planificarea tactică și ce trebuie să faci ca să înțelegi piața?

Fiecare afacere începe cu o idee sau o sursă de inspirație pentru o nouă aventură. Inițial, ar putea fi doar în mintea ta sau să fi apărut într-o conversație pe care ai avut-o cu un potențial partener de afaceri. Înainte să te gândești să începi o nouă companie, trebuie să elaborezi un plan de afaceri.

Gândește-te la un plan de afaceri ca la o hartă pentru compania ta. Dacă ai un plan, îți va fi mai ușor să îți orientezi afacerea către ce dorești.

Fie că faci afaceri de ani de zile, fie că abia începi, să creezi sau să actualizezi un plan de afaceri este o activitate esențială pentru succesul pe termen lung. Un plan de afaceri eficient te ghidează în fiecare etapă a afacerii, de la începerea acesteia până la administrarea și dezvoltarea sa.
Un plan de afaceri ar trebui să includă:

  • O descriere a afacerii, care poate ajuta creditorii și investitorii externi să afle mai multe despre afacerea ta, înainte să se decidă dacă să îți ofere finanțare
  • O viziune despre cum ți-ai dori să arate compania ta
  • De ce ideea ta are potențialul de a reuși

Ar trebui să îți organizezi planul de afaceri în mai multe secțiuni-cheie:

Rezumat

Care este conceptul tău de afacere? Rezumatul trebuie să descrie ce produs sau serviciu va furniza afacerea ta industriei pe care o servește și modul în care este organizată echipa ta (dacă ai parteneri sau angajați).

Înainte să scrii rezumatul, poate ar fi necesar să îți studiezi industria și concurența. Îți poate fi de ajutor atunci când scrii acest rezumat să înțelegi piața, ce își doresc clienții și ce au nevoie, cum decid clienții ce să cumpere și care este oferta actuală a concurenților.

În rezumat, ar trebui să îți identifici publicul, cine este clientul tău ideal și care sunt perspectivele industriei. De asemenea, poți să îți conturezi obiectivele specifice ale companiei pentru anul următor, precum și pentru următorii trei și cinci ani.

Oportunitatea de afaceri

Să fii pasionat să începi o nouă afacere nu este un motiv suficient de puternic ca să înființezi o nouă companie. Întrebă-te care este problema pe care o rezolvă produsul, serviciul sau magazinul companiei tale.

În primul rând, definește clienții la care dorești să ajungi. Este vorba despre persoanele care își doresc și își pot permite produsul sau serviciul pe care îl oferi. Începe să faci o listă a clienților cărora deja le place ceea ce oferi și îți cumpără produsul sau serviciul sau care sunt interesați de ideea ta. Ce au aceștia în comun? Poate că veniturile, genul, vârstă, locul sau un alt factor.

Apoi, analizează alte afaceri care oferă un produs similar aceluiași public-țintă. Poți face acest lucru vizitând personal magazine sau furnizori sau căutând online. Observă aspectele afacerii lor (marketing, plasarea produselor, ofertele de produse, etc.) care contribuie la succesul lor. Cum ai putea reproduce unii dintre acești factori? Apoi gândește-te ce factori sau produse speciale ai putea oferi. Aceste informații te pot ajuta să afli dacă există o oportunitate pentru produsul tău.

Să identifici oportunitatea te poate ajuta să planifici viitorul afacerii tale și să demonstrezi creditorilor sau investitorilor de ce compania ta va avea succes. Dacă intenționezi să îți folosești afacerea ca să strângi fonduri, asigură-te că incluzi detaliile biografice ale echipei tale de management. Arată cum experiența și abilitățile lor pot ajuta afacerea să aibă succes.

Obiective și strategii

Care este planul tău ca să faci bani și câți dorești să faci în prima lună sau în primul an al afacerii? Trasează acest obiectiv, planul prin care îl vei îndeplini și modul în care îți veți măsura progresul.

Dacă ai ca obiectiv ca afacerea să fie profitabilă încă din primul său an, trebuie să ai un plan clar despre cum vei îndeplini acest obiectiv în acest interval de timp. Când creezi acest plan, este recomandat să ai în vedere:

  • La câți clienți intenționezi să ajungi
  • Cât ai nevoie să vinzi
  • Suma de bani pe care va trebui să o faci ca să fii profitabil
  • Repere pe care va trebui să le atingi ca să îți îndeplinești obiectivul

Proiecții financiare 

O altă componentă a unui plan de afaceri este defalcarea informațiilor financiare ale companiei. Ar trebui să incluzi detalii despre sursa finanțării tale, cum îți vei acoperi cheltuielile și când te aștepți ca afacerea să înceapă să aducă profit.

Dacă nu ești vreun expert când vine vorba de finanțarea afacerii și dacă îți permiți, ai putea angaja un consultant financiar calificat să te asiguri că planul tău de afacere este realist. Dacă așa ceva nu este posibil din cauza costurilor, întreabă-i pe prietenii și colegii tăi și pe alți proprietari de afaceri de succes ce cred despre planul tău

Secțiunea de proiecții financiare a planului de afaceri poate fi deosebit de importantă dacă vrei să împrumuți bani de la alte persoane sau de la creditori. Este recomandat să îi faci să înțeleagă clar costurile, planul de dezvoltare și potențialul de profit asociate afacerii tale. De asemenea, investitorii și creditorii vor dori să știe cum și când vei putea să le returnezi banii.

Ai nevoie de ajutor ca să îți începi situațiile financiare? Află cum să creezi un plan de afaceri cu acest [șablon.]

Viziune, misiune și valori

Planul de afaceri trebuie să includă declarații despre viziunea, misiunea și valorile tale. Aceste elemente importante te vor ajuta să descrii personalitatea și obiectivele afacerii tale investitorilor sau creditorilor, potențialilor parteneri și angajaților. De obicei, aceste declarații rămân neschimbate pe toată durata de viață a afacerii tale. Acestea îți pot îndruma deciziile și modela afacerea pe măsură ce se dezvoltă.

Declarația despre viziunea ta trebuie să descrie ceea ce dorești să obții și să oferi clienților tăi. Ar trebui să fie succintă, ușor de reținut, plină de inspirație, bazată pe valorile tale și orientată spre viitor. De asemenea, te poate ajuta să îi atragi și motivezi pe viitorii tăi angajați. Ca exemplu, viziunea Visa este: să fie pentru toată lumea pretutindeni cel mai bun mod prin care să faci plăți și să fii plătit.

După ce ți-ai definit viziunea, creează o declarație despre misiune care definește modul în care compania ta își va îndeplini viziunea. Declarația despre misiune explică ce oferă afacerea, cum și pe cine ajută. Aceasta reflectă valoarea generală a produsului sau serviciului tău. Dacă afacerea își urmează misiunea, își va realiza viziunea.
Când scrii declarația ta despre misiune, ai în vedere să fie clară, succintă și specifică. Clienții, este de dorit, să îți înțeleagă scopul și modul prin care le oferi valoare. Ca exemplu, misiunea Visa este: să conecteze lumea cu ajutorul celei mai inovatoare, fiabile și sigure rețele de plată, astfel ca oamenii, afacerile și economiile să prospere.

De asemenea, este recomandat să definești valorile companiei și caracteristici esențiale ale afacerii tale. Valorile descriu modul în care vrei să fie percepută compania ta, în care vrei să se simtă și să fie tratați angajații tăi și în care speri să influențezi comunitatea. Propriile valori personale te pot ajuta să stabilești valorile companiei. Unele valori care trebuie folosite ca sursă de inspirație sunt: onestitatea, eficiența, credibilitatea, angajamentul, durabilitatea, etica, să faci bine, să construiești o comunitate, deschidere și creativitate.

După ce ți-ai elaborat planul, poate ar fi bine să găsești un mentor care să îl analizeze, împreună cu tine, și să identifice eventualele provocări specifice afacerii. Mentorii care au experiență în industria pe care ți-ai ales-o pot oferi feedback de valoare. În plus, consilierii financiari calificați pot oferi ajutor atunci când îți analizezi potențialul de a obține venituri.

Înțelegerea pieței

O parte esențială în desfășurarea unei afaceri este să înțelegi industria și piața pe care o servești. Aceasta înseamnă să analizezi concurența, oportunitatea de creștere și publicul sau clientela ta.

Înțelege-ți publicul

Unul dintre cei mai importanți primi pași ca să îți înțelegi piața este să îți cunoști clienții. Poți începe prin a-ți organiza clienții actuali sau potențiali –segmentele tale țintă de piață – în grupuri diferite, pe baza caracteristicilor pe care le au în comun. Caracteristicile ar putea avea la bază date demografice, cum ar fi vârsta sau starea civilă, sau comportamentul, de exemplu dacă preferă să facă cumpărături online sau în magazine. Astfel îți poți înțelege mai bine clienții, parte importantă a dezvoltării afacerii tale.

Să identifici și să delimitezi segmentele-țintă de piață te poate ajuta să creezi și să lansezi promoții eficiente, care ar putea să îți crească vânzările. De exemplu, poți avea un tip de publicitate care se adresează cuplurilor căsătorite cu venituri ridicate și un alt tip care se adresează cuplurilor căsătorite cu venituri mici.

De asemenea, acest lucru este important de avut în vedere atunci când îți elaborezi planul de afaceri. Pe măsură ce îndeplinești această sarcină, nu uita:

  1. Să îți definești publicul. Deși este posibil să fie recunoscută calitatea produselor sau serviciilor pe care le oferi, este important să te asiguri că produsul este și de valoare pentru publicul căruia i te adresezi. Întreabă-te, produsele sau serviciile mele vor fi interesante pentru public? Cât vor putea și vor dori clienții să plătească pentru produsul meu?
  2. Să te adresezi mai multor tipuri de public ca să îți dezvolți afacerea. Îți poți adapta promoțiile, comunicările și eforturile de vânzare pentru fiecare tip de public potențial, abordând interesele și nevoile lor unice. Explică modul în care produsul va satisface aceste nevoi și li se va potrivi sau le va îmbunătăți viața.
  3. Să știi unde te afli în comparație cu concurența. Familiarizează-te cu alți furnizori sau companii care oferă un produs similar cu al tău. Încearcă produsul lor, analizează ambalajul, vizitează-le website-ul și caută declarațiile despre misiunea și viziunea lor, dacă au așa ceva. Cum diferă produsele și abordarea lor de vânzare față de ale tale? 

Dacă ai fi client, produsul căruia dintre voi l-ai cumpăra și de ce? Având în vedere aceste elemente îți poți îmbunătăți produsul și comunicarea.După ce afli cine este clientul tău și ce oferă concurența, următorul pas este să decizi cât timp și câte fonduri poți dedica promovării produsului tău. În funcție de buget și public, poate fi recomandat să te concentrezi pe vocuhere tipărite, reclame plătite sau oferte mai puțin costisitoare prin rețelele de socializare și e-mail.

Ce este o promisiune de valoare?

O promisiune de valoare este o declarație despre modul în care produsul sau serviciul tău îi ajută pe clienții tăi să își satisfacă nevoile. Promisiunea de valoare descrie unicitatea produsului sau serviciului pe care îl oferi, inclusiv motivele pentru care clienții ar trebui să cumpere de la tine, și nu de la o altă companie.

Ia în considerare modul în care afacerea ta este diferită de afaceri similare. Cunoașterea acestui lucru te poate ajuta să definești promisiunea ta de valoare. Printre exemple, se numără: serviciu clienți de calitate, confort, rapiditate, preț, produse unice și „exclusivitatea” produsului, care sunt oferite numai de compania ta.

De asemenea, promisiunea de valoare se poate schimba în timp. Analizează continuu nevoile și dorințele clienților tăi, împreună cu tendințele generale care pot afecta industria în care activezi, și examinează modul în care îți poți modifica produsele sau serviciile ca să îți păstrezi clienții și să atragi noi clienți. Încearcă o nouă tehnică de marketing, dezvoltă un produs nou sau redu-ți costurile afacerii și fă ca de aceste economii să se bucure clienții tăi.

Folosește-te de promisiunea ta de valoare

După ce ai definit promisiunea de valoare a companiei tale, poți folosi această declarație sau idee în campaniile tale de marketing.

Ai putea crea un semn pe care să îl expui în fața magazinului, care să evidențieze promisiunea de valoare și să încurajeze clienții să vină în magazin. Sau, dacă ai un website, poți crea un material grafic sau un scurt videoclip care prezintă promisiunea de valoare.

De asemenea, poate fi important să îți știi promisiunea de valoare dacă vrei să plătești o campanie de publicitate. Deja ai identificat felul în care ajuți la rezolvarea problemelor celorlalți și poți folosi aceste informații ca să creezi reclame și să decizi unde să le plasezi sau difuzezi.

Gestionează-ți afacerea cu încredere cu Visa.