Innovation

Ghid de cumpărături online în cinci paşi simpli

Woman shopping online on a tablet

Există multe motive întemeiate pentru a-ţi face cumpărăturile online. Şi nu vorbim aici doar de avantajul de a cumpăra ceea ce ai nevoie, atunci când ai nevoie, din liniştea propriei locuinţe, ci şi de posibilitatea de a compara preţurile, de a găsi reduceri sau de a verifica pe loc recenziile. Iar cumpărăturile îţi pot fi livrate chiar la tine acasă.

Cu toate acestea, cumpărăturile online pot fi o adevărată povară! De unde poţi şti ce site-uri funcționează legal? Şi care e treaba cu salvarea datelor de pe card? Chiar e sigur să o faci? Şi oare merită să îţi creezi un cont de cumpărături online pentru a finaliza comanda? Nu cumva vei sfârşi prin a primi milioane de mesaje nedorite, care îţi vor inunda inbox-ul? 

Pentru a vă ajuta să vă orientaţi prin hăţişul interminabil al cumpărăturilor online, am întocmit un ghid util pentru cei mai puțin experimentați.

 

Pasul 1 – Cum găseşti site-ul şi produsul potrivit

Primul pas poate fi partea cea mai grea când nu ştii de unde să începi. Cel mai simplu este să tastezi numele magazinului sau al produsului pe care îl cauţi în bara de căutare a browserului. Ar trebui să obţii astfel cele mai potrivite rezultate, pe care le poţi accesa pe rând.

Ca alternativă, multe motoare de căutare au şi o funcţie simplă de „cumpărături” care te direcţionează către magazinele online care vând produsul pe care îl cauți. Poţi astfel compara preţurile în cadrul căutării şi uneori poţi vedea şi evaluările privind serviciile pentru clienţi.

Sfat: Asigură-te că site-urile pe care alegi să le accesezi pentru cumpărături online sunt sigure. Cu cât magazinele online din care cumperi sunt mai cunoscute, cu atât şansele ca site-urile lor să fie mai sigure sunt mai mari. Verifică dacă în bara de căutare apare imaginea unui „lăcăţel” şi dacă adresa site-ului începe cu HTTPS (litera ‘S’ este un indiciu că pagina este sigură). De asemenea, asigură-te că denumirea paginii web nu conţine greşeli ortografice sau caractere ciudate.

 

Pasul 2 – Cum adaugi un produs în coş

Ai trecut de partea cea mai grea şi ai găsit produsul pe care îl căutai. Acum poți selecta cantitatea, culoarea sau mărimea, apoi îl adaugi în coş. Uneori, costurile de expediere pot fi mai mici dacă achiziţionezi mai multe produse deodată sau dacă investești într-un abonament. E bine să te gândești dacă vei avea nevoie de aceste produse în mod regulat.

Sfat: Dacă ai pus ochii pe un articol, dar nu ești pregătit să îl cumperi, multe site-uri oferă funcţii de „listă de dorinţe” (wish list) sau „listă” care îți permit să salvezi articolele respective pentru mai târziu.

 

Pasul 3 – Finalizarea comenzii la checkout

După ce ai adăugat produsul în coş, poți trece la ‘checkout’. În funcţie de site, ți se poate cere să îți faci un cont cu ajutorul adresei de e-mail. Acest lucru este util pentru cumpărături regulate, cum ar fi cele de alimente, deoarece poți salva datele cardului şi adresa de livrare pentru un checkout mai rapid data viitoare când faci cumpărăturile online. În acest punct, site-ul te va ghida prin etapele necesare pentru efectuarea plăţii.

Sfat: Unele magazine online permit plata cu un singur click, ceea ce înseamnă că trebuie să introduci datele cardului o singură dată, să dovedești că ești titularul real al cardului, după care poți face cumpărături online cu uşurinţă, fără a fi nevoit să introduci de fiecare dată detaliile de pe card.

 

Pasul 4 – Plăteşte în siguranţă

Când plătești pentru prima dată într-un magazin online, trebuie să introduci numărul cardului, data de expirare, precum şi codul CVV (Card Verification Value), aflat de regulă pe spatele cardului şi format adesea din trei cifre. Este posibil să ți se ceară să introduci adresa de corespondenţă sau doar codul poştal, aceasta fiind o modalitate suplimentară prin care banca ta poate verifica dacă ești chiar tu cel care face achiziţia.

Ca măsură de securitate suplimentară, ți se poate cere să parcurgi încă un pas la finalizarea comenzii atunci când plătești cu cardul. Este vorba de autentificarea în doi paşi şi înseamnă că banca solicită o informaţie suplimentară pentru a confirma că persoana care face achiziţia este chiar deținătorul cardului. Nu trebuie să descarci sau să instalezi nimic, nici să te înregistrezi şi vei fi îndrumat prin întregul proces.

Când faci plăţi online ar trebui să te simţi în siguranţă. Majoritatea site-urilor acceptă plata cu carduri de debit şi de credit, precum cele de la Visa. Visa împreună cu băncile partenere depun toate eforturile pentru a garanta siguranţa plăţilor şi utilizează niveluri multiple de securitate pentru a preveni frauda, a-ți proteja datele şi a te ajuta să îți recuperezi banii atunci când altcineva îți utilizează cardul fără permisiunea ta.

Sfat: E bine să îți verifici regulat contul şi să ştii care au fost ultimele tranzacţii efectuate. Unele aplicaţii de mobile banking îți dau posibilitatea să primești notificări de fiecare dată când se face o plată din contul tău. Astfel, dacă detectezi o plată frauduloasă, poți beneficia de politica Visa „risc zero” pentru a-ți recupera banii.

 

Pasul 5 – Organizarea livrării

Unele magazine îți dau posibilitatea să rezervi un interval de livrare, în timp ce altele îți trimit un e-mail sau un SMS în momentul expedierii comenzii. Companiilor de curierat le este greu să garanteze livrarea la un anumit moment, dar multe dintre ele îți propun un interval de timp sau îți dau posibilitatea să urmărești traseul comenzii – ceea ce înseamnă că îți poţi planifica ziua în consecinţă. Dacă ai opţiunea de a alege un interval de timp, încearcă să alegi un moment în care va fi cineva acasă pentru a prelua coletul. 

Sfat: Înainte de checkout, citește politica de retur a magazinelor. Multe magazine online îți dau posibilitatea de a returna un articol dacă nu ești mulţumit de acesta, iar unele oferă acest serviciu gratuit.

Dacă doriţi informaţii suplimentare despre cumpărăturile online, citiţi cele 7 sfaturi utile pentru a fi în siguranţă  când vă faceţi cumpărăturile online.

Tag: Digital commerce