Innovation

Plățile electronice în 2020: inovație cu pedala accelerației la podea

Pandemia de coronavirus a jucat, dincolo de impactul negativ în societate și economie, și un rol de catalizator și accelerator al inovației în multe industrii, inclusiv cea a plăților electronice.

By Cătălin Creţu, Director general pentru România, Croația, Malta și Slovenia - Visa

Industria plăților electronice era angrenată într-un proces de transformare radicală - stimulată de noile tehnologii digitale și de schimbarea preferințelor consumatorilor -  încă dinainte de debutul pandemiei. 2020 se prefigura deja ca un an cu inovații și tehnologii de plată noi, la implementarea cărora urma să lucrăm cu băncile şi fintech-urile din România. Mai puțin evident era însă ritmul schimbării, care într-un final a depășit și cele mai optimiste așteptări.

Pe scurt, pandemia nu a schimbat direcția de dezvoltare a plăților electronice, dar a accelerat substanţial ritmul schimbării. Și a mai însemnat ceva: o demonstrație incontestabilă a faptului că viitorul nu poate fi decât digital și că strategia industriei de a investi în inovație și tehnologii noi a fost nu doar corectă, ci chiar vitală pentru susținerea circuitului economic în această perioadă critică.

În România, Visa investește în inovație și tehnologii de plată noi de peste un sfert de secol. În 2020, am aniversat 25 de ani de la primul card emis de o bancă din România. Un card Visa.

Un card care a pus practic baza unei transformări radicale în comportamentul de plată al românilor, care a stimulat inovația și fără de care cu greu ne-am putea imagina lumea de astăzi. O lume în care putem folosi telefonul mobil pentru a plăti la chioșcul din colț, pentru a intra la metrou sau pentru a merge două stații cu autobuzul. Sau în care ne putem achita taxele online, fără a pierde timp prețios stând la cozi, putem plăti cu un singur click cumpărăturile online și ne putem recupera instant banii dacă alegem să returnăm anumite produse. Fiecare inovaţie este rezultatul a multor luni sau, uneori, ani de lucru şi investiţii importante realizate de experţii Visa şi echipele de implementare din bănci, comercianţi, procesatori şi alte instituţii cu care colaborăm.

 

O “explozie” a plăților electronice

Tehnologiile de plată au evoluat spectaculos în ultimul deceniu, iar avantajele plăților electronice nu mai reprezentau o noutate nici pentru consumatori, nici pentru comercianți atunci când pandemia a lovit în plin. Când oamenii au fost nevoiți să stea mai mult în casă și să-și facă cumpărăturile online, sau când erau îngrijoraţi cu privire la riscurile pentru sănătate aduse de folosirea numerarului, a fost oarecum firesc să asistăm la o explozie a plăților electronice. Dar și la o creștere a numărului comercianților care acceptă plata cu cardul contactless sau cu dispozitive mobile precum telefonul, ceasul sau brățara.

Statisticile Visa din luna martie 2020, când a fost impusă carantina la nivel național, au arătat creșteri ale plăților electronice cu 524% la restaurante, cu 147% la magazinele alimentare și cu 64% la farmacii. Desigur, ne putem gândi că acestea sunt doar câteva vârfuri. Dar cifrele de creștere rămân impresionante și atunci când ne raportăm la evoluția în ansamblu a pieței pe o perioadă mai lungă de timp.

Statisticile agregate publicate de Banca Națională a României indică o creștere cu circa 18% a valorii totale a plăților cu cardul anul trecut și un avans de 33% dacă ne raportăm strict la plățile online. La finalul lunii decembrie 2020, în România existau 130 de terminale de plată la fiecare 10.000 de locuitori, în condițiile unei creșteri anuale de aproximativ 11% a rețelei de acceptare.

 

Surprizele plăcute din 2020

Multe afaceri, mai ales afacerile antreprenoriale mici, au avut un aliat important în plățile electronice în această perioadă dificilă. Acceptarea plăților electronice a fost stimulată nu doar de contextul pandemiei, ci și de lansarea unor noi soluții de plată – precum serviciul Tap to Phone, care permite comercianților să accepte plăți contactless cu orice dispozitiv Android cu tehnologie NFC, fără echipamente suplimentare. Serviciul de plată se poate implementa astfel rapid, la costuri reduse – două avantaje incontestabile pentru micii comercianți, mai ales în acest context. România se numără printre primele 15 țări din lume unde a fost implementat serviciul Tap to Phone.

Visa și-a făcut în același timp o prioritate și din sprijinirea directă a micilor comercianți, un exemplu fiind implicarea în campania ialoc.ro prin care consumatorii au fost încurajați să susțină micii furnizori de servicii (restaurante, cafenele, frizerii) în perioada de lockdown, achiziționând vouchere pe care să le folosească ulterior.

În același timp, preferințele și așteptările consumatorilor au fost mereu în atenția noastră și am continuat să investim în soluții de plată digitale simple, rapide și sigure. La finalul anului trecut, Visa a extins plățile mobile în România printr-un parteneriat cu Google Pay și șapte instituții financiare. România s-a alăturat astfel unui val de 19 țări europene care au lansat serviciul Google Pay, bazat pe tehnologia de tokenizare Visa, şi care permite consumatorilor să plătească cu telefonul sau cu alt dispozitiv mobil conectat, indiferent dacă se află într-un magazin, fac cumpărături online sau folosesc transportul public.

 

Călătorii mai facile cu metroul sau autobuzul

Și dacă tot am amintit de transportul public, 2020 a fost cu siguranță un an al schimbării și în ceea ce privește plata călătoriei în transportul public – fie că vorbim de metroul bucureștean sau de transportul public de suprafață din marile orașe. Plata cu cardul contactless sau cu telefonul direct la turnicheții din stațiile de metrou din București a fost introdusă în martie 2020. Au urmat mijloacele de transport public de suprafață, alt proiect implementat în capitală tot anul trecut.

Alături de București, sunt alte 15 orașe din țară în care transportul în comun poate fi plătit direct cu cardul, telefonul sau ceasul. Experiența de plată este similară cu cea din mari metropole precum New York, Londra, Paris sau Milano. Este îmbucurător să vedem un interes în creștere din partea autorităților pentru aceste soluții care fac viața călătorilor mai ușoară și călătoriile mai confortabile.

Digitalizare în administrația publică

De altfel, autoritățile înțeleg tot mai bine beneficiile plăților electronice și ale noilor tehnologii, astfel că am putut observa anul trecut și o accelerare a digitalizării în sectorul public. Interacțiunea cetățenilor cu instituțiile publice a fost simplificată în multe puncte esențiale, inclusiv prin extinderea serviciilor de plată online. De exemplu, pe platforma Ghiseul.ro au fost introduse peste 60 de noi tipuri de plăți în 2020, iar pe parcursul anului au fost efectuate peste 1 milion de plăți de taxe și impozite, în valoare de aproximativ 430 milioane de lei, potrivit datelor Autorității pentru Digitalizarea României (ADR). Sumele colectate online au fost de patru ori mai mari, iar numărul utilizatorilor a crescut cu 55%.

 

Ce ne rezervă 2021

Pandemia va trece, mai devreme sau mai târziu, dar progresele făcute în ceea ce privește digitalizarea se vor menține, pe măsură ce beneficiile plăților electronice sunt descoperite de un număr tot mai mare de oameni. Potrivit unui studiu derulat de Visa în România spre finalul anului trecut, aproape 4 din 10 deținători de carduri au făcut pentru prima dată o plată online cu cardul după declanșarea pandemiei. Peste jumătate dintre cei care au participat la studiu au folosit cardul frecvent pentru cumpărături online și în magazine, ceea ce demonstrează că vorbim practic despre un nou comportament de consum.

Ne putem aștepta astfel, în mod rezonabil, ca 2021 să fie dominat în continuare de un apetit în creștere al consumatorilor pentru plăți digitale, în detrimentul numerarului. Un rol central în această nouă arhitectură este jucat de plățile cu telefonul mobil sau cu așa-numitele „wearables” (ceasuri, brățări). Plățile mobile au înregistrat o creștere de 10% de la o lună la alta în 2020, în condițiile în care aproape cardurile Visa din România pot fi înregistrate într-un portofel electronic.

Noile servicii și funcționalități pe care le-am lansat anul trecut, împreună cu cele la care lucrăm în acest moment cu instituțiile financiare partenere, reprezintă baza pe care vom construi în continuare. De exemplu, suntem de părere că soluția de acceptare Tap to Phone, lansată în 2020, reprezintă o bază solidă pentru dezvoltarea acceptării plăților electronice în 2021 și în următorii ani, mai ales prin înrolarea comercianților din mediul rural și orașele mici – acolo unde în acest moment există un potențial de creștere semnificativ.

Tag: Mobile payments Tag: Payment technology Tag: Payment trends Tag: Urban Mobility