Innovation

Plățile contactless pun oamenii în mișcare

Man tapping to pay on bus with Visa card

Tehnologia contactless a fost fără îndoială un pilon de bază al transformării plăților electronice în ultimii ani, fiind elementul central al extinderii modalităților și locurilor în care plătim. Datorită tehnologiei contactless putem folosi telefonul în locul cardului și putem intra la metrou și în autobuz plătind direct la turnicheti și validatoare.

Consumatorii români au adoptat cu entuziasm tehnologia contactless, ceea ce reiese din ritmurile de creștere ridicate înregistrate de plățile cu telefonul mobil în ultimii ani și, mai recent, din utilizarea frecventă a plăților contactless în mijloacele de transport în comun.

În martie 2021 s-a depășit în premieră pragul de 1 milion de tranzacții contactless efectuate cu carduri Visa pentru plata tarifelor de transport în comun – fie că vorbim de metroul bucureștean sau de transportul public de suprafață din București și alte orașe mari. Acest record plasează România pe locul 3 în Europa în privința utilizării plăților contactless în domeniul transportului public, după Marea Britanie și Polonia.

Un sfert din aceste plăți au fost efectuate cu dispozitive mobile, folosind tehnologia de tokenizare Visa. Cele mai mari rate de utilizare a plăților cu dispozitive mobile au fost înregistrate în București (35%) și Cluj-Napoca (34%).

Aceste cifre impresionante sunt rezultatul eforturilor depuse de Visa pentru a promova plățile electronice ca alternativă la biletele de transport public tradiționale. Plățile electronice nu sunt doar mai eficiente din punct de vedere al costurilor, dar sunt și mai prietenoase cu mediul.

Tag: Urban Mobility Tag: Mobile payments Tag: Payment trends