Innovation

Cum te deplasezi mai ușor prin oraș? Contactless, bineînțeles

Contactless transit payment with mobile phone

Orașele din întreaga lume devin tot mai populate, astfel că au nevoie de soluții care să ajute oamenii să se deplaseze cu ușurință și într-un mediu sănătos, prin eliminarea blocajelor în trafic și reducerea poluării. Transportul public, cel alternativ și mașinile electrice au un rol important în atingerea acestor obiective, iar elementul comun este plata călătoriei – fie că mergem cu metroul, achităm cursa comandată din aplicație sau reîncărcăm mașina electrică.
 

Din acest motiv, Visa s-a poziționat în avangarda eforturilor de a transforma călătoriile, prin extinderea serviciilor de plată inovatoare către companiile de transport public și privat preocupate să ofere călătorilor modalități de deplasare mai rapide, mai ecologice și mai convenabile. Milioane de oameni din întreaga lume se deplasează în fiecare zi confortabil și eficient datorită soluțiilor de plată Visa special concepute pentru transport, implementate până în acest moment în peste 500 de proiecte din întreaga lume.

În Europa, Visa a implementat proiecte de plată cu cardul în transportul public în peste 60 de oraşe, precum Londra, Paris, Madrid, Porto, Torino, Varşovia, pentru a susține dorința autorităților de a fluidiza traficul și pe cea a călătorilor de a avea acces facil în mijloacele de transport în comun. În România, plățile digitale sunt prezente deja în transportul urban din 18 orașe, cu rezultate remarcabile care dovedesc că aceste soluții sunt în avantajul companiilor de transport, autorităților și călătorilor deopotrivă. România este, de altfel, pe locul 2 în Europa în ceea ce privește utilizarea plăților digitale în transportul public.

În decembrie 2021, au fost efectuate 1,6 milioane de tranzacții contactless cu Visa pentru plata tarifelor de transport public, o creștere de 80% față de aceeași perioadă a anului anterior. În intervalul decembrie 2020 – decembrie 2021, aceste plăți au înregistrat un ritm de creștere de 2 ori mai rapid față de ritmul de creștere al tuturor tranzacțiilor cu carduri Visa la nivel național.

Tehnologia contactless a fost motorul plăților electronice în ultimii ani, iar datorită acesteia acum putem folosi atât cardul, cât și telefonul când călătorim cu metroul sau autobuzul, plătind direct la turnicheți și validatoare, economisind astfel timp. Pentru operatorii de transport sau departamentele de planificare urbană, implementarea plății cu cardul reduce nevoia de a emite carduri de călătorie sau chiar bilete de hârtie, ceea ce înseamnă o gestiune mai eficientă a resurselor și proceselor.

Plăţile digitale aduc şi alte avantaje pe lângă economiile semnificative de timp și bani, iar printre acestea se numără fluxurile noi de date care pot duce la decizii operaţionale optimizate și încurajarea unei modalități de deplasare mai prietenoasă cu mediul.

„Datele de utilizare ale cardului ne pot indica orele de vârf și traseele cele mai utilizate, astfel încât companiile să-și poată optimiza orarul de călătorie. Există avantaje vizibile şi aşteptăm ca mai multe municipalități din ţară să implementeze aceste soluții. Totodată, am remarcat că orașele care au implementat plățile contactless în serviciile de transport public au raportat scăderi mai substanțiale ale emisiilor de dioxid de carbon. De exemplu, un studiu realizat între 2013 și 2019 a arătat că digitalizarea plăților în Londra a avut ca efect compensarea emisiilor de dioxid de carbon cu 620 de tone de CO2 în toată această perioadă. Astfel, fiecare bilet convertit într-o tranzacție contactless a compensat 0,21 grame de CO2“, a precizat Elena Ungureanu, Country Manager Visa în România, la videoconferinţa “Mobilitate urbană în era plăţilor digitale”, organizată de Ziarul Financiar în parteneriat cu Visa.

Experiența de plată cu Visa nu se limitează însă doar la transportul public, ci funcționează pentru mai multe modalități de transport, fiind sigură și oferind confort maxim pentru călători datorită rapidității și ușurinței de utilizare.

„Plăţile digitale în transport sunt răspunsul unei necesităţi existente în piaţă. Vedem o tendinţă de folosire mixtă a transportului personal cu transportul în comun, pentru ca oamenii să ajungă la destinaţie. Când vorbim despre mobilitate urbană nu vorbim numai de transport în comun. Vorbim de parcări, încărcarea vehiculelor electrice, car sharing. Mobilitatea urbană este doar o parte din toate aceste elemente“, a mai declarat Elena Ungureanu.

Din perspectiva reducerii emisiilor de carbon, un rol important este așteptat să fie jucat de adoptarea pe scară largă a vehiculelor electrice. Ne apropiem de un moment decisiv în adoptarea vehiculelor electrice, iar Visa a lansat deja o consultare cu toate părțile implicate cu scopul de a identifica soluțiile pentru acceptarea pe scară largă a plăților digitale la punctele de încărcare, astfel încât consumatorii să fie încurajați să decidă în favoarea vehiculelor electrice.

Soluțiile de plată dezvoltate de Visa au numeroase utilizări și avantaje și în sectorul parcărilor. Plata cu un card contactless, de exemplu, permite intrarea și ieșirea rapidă din zona de parcare pentru a evita crearea blocajelor la barieră. De asemenea, plata cu cardul înseamnă că achiți timpul real de parcare și astfel nu se mai irosesc bani prin plata în exces sau riscul de a primi o amendă. Pentru operatorii de parcări, implementarea plății cu cardul înseamnă o eficiență operațională sporită: timpi mai buni de procesare, reducerea costurilor gestionării numerarului și diminuarea pierderilor generate de neplată.

Tag: Urban Mobility Tag: Payment trends