Security

Economiile post-pandemie au nevoie de securitate de ultimă generație

Pandemia COVID-19 a reconfigurat modul în care lucrăm, facem cumpărături sau ne petrecem timpul liber. Comerțul electronic a crescut cu peste 50% în ultimii doi ani, plățile între persoane procesate de rețeaua Visa s-au dublat în aceeași perioadă, iar abonamentele la serviciile video online au depășit borna de un miliard.[1]

Numitorul comun al multor schimbări la nivel de comportament este importanța tot mai mare a plăților digitale, care au fost adoptate pe termen lung de către consumatori. Siguranța este prioritară, pe măsură ce infractorii cibernetici devin tot mai sofisticați și mai prezenți în lumea digitală de astăzi, în care la fiecare 11 secunde are loc un atac de tip ransomware.[2]

Visa și-a asumat misiunea complexă de a asigura circulația banilor la nivel global, în siguranță, cu ajutorul tehnologiei, experienței și a parteneriatelor sale. Doar în ultimii cinci ani a investit peste 9 miliarde de dolari în prevenirea fraudei și în securitate cibernetică. Astfel, Visa a contribuit la prevenirea unor fraude globale estimate la 25 de miliarde de dolari în fiecare an și a reușit să mențină incidentele de fraudă la un nivel sub 0,1% din tranzacții – printre cele mai mici rate înregistrate pentru toate formele de plată.[3]

Persoanele fizice și companiile sunt, deopotrivă, ținte ale infractorilor cibernetici care exploatează vulnerabilitățile umane și tehnice. Peste trei sferturi (78%) dintre persoanele care primesc link-uri nesolicitate le accesează[4], în timp ce jumătate dintre oameni au recunoscut că folosesc aceeași parolă pentru cea mai mare parte a activității lor online[5]. Referitor la vulnerabilitatea organizațiilor globale, 81% dintre acestea s-au confruntat cu amenințări cibernetice crescute, iar 79% au trecut prin perioade de suspendare a activității din cauza unui incident cibernetic.[6]

”Se acordă multă atenție inovațiilor de vârf din domeniul finanțelor și cel al plăților: contactless, criptomonede sau serviciile de tipul “cumperi acum, plătești mai târziu”. Ceea ce atrage mai puțin atenția sunt produsele, platformele și serviciile care asigură că orice nouă formă de circulație a banilor este sigură, securizată și privată. Nu arătăm adesea ce se întâmplă în culise la Visa, dar merită să aruncăm o privire asupra schimbărilor pe care le facem în cadrul sistemelor, proceselor și inovațiilor noastre de securitate”, precizează Paul Fabara, Chief Risk Officer, Visa.

Peste 1.000 de specialiști în securitate cibernetică din cadrul Visa analizează petaocteți de date care le permit să protejeze rețeaua de amenințări externe și interne. De asemenea, modelele de învățare automată prezic și remediază punctele cele mai expuse ale rețelei. Totodată, echipa de securitate Visa monitorizează, scanează și verifică sistemele clienților pentru a detecta activități suspecte și vulnerabilități.
 

Prevenirea fraudei prin inteligență artificială

Visa consideră că abordarea ”manuală” a atacurilor cibernetice în creștere nu mai este de actualitate. De aceea, atunci când vine vorba de combaterea fraudei, datele reprezintă cea mai prețioasă resursă. Datorită rețelei sale globale extinse, Visa are acces la un volum uriaș de date, iar pe lângă acestea calitatea datelor și modul de utilizare sunt criterii foarte importante.

Datorită unor investiții de o jumătate de miliard de dolari în inteligență artificială și în infrastructura de date, Visa poate automatiza acum o mare parte din sarcinile dificile în detectarea fraudelor. Spre exemplu, un singur serviciu - Visa Advanced Authorization - a contribuit la prevenirea unor fraude estimate la 26 de miliarde de dolari în 2021.


 

Autentificarea avansată – protecție la 360°

În prezent, cea mai mare parte a activității financiare are loc în cloud, prin urmare este esențial ca datele clienților să fie protejate oriunde au loc tranzacții. Autentificarea 2.0 – viitorul în materie de protecție a consumatorilor – este facilitată de token-urile emise de Visa, care reduc riscul furtului de identitate prin înlocuirea informațiilor deținătorului cardului cu un identificator unic pentru o anumită tranzacție.

Utilizarea tehnologiei de tokenizare a înregistrat o creștere anuală de 60% de la lansare și a permis reducerea cu 28% a ratelor de fraudă. Visa a introdus, de asemenea, Cloud Token Framework (CTF), conceput pentru a spori securitatea și pentru a crește ratele de aprobare pentru tranzacțiile electronice. În Europa, utilizarea noii tehnologii de autentificare a Visa, EMV 3DS, s-a triplat de la începutul anului 2021, ceea ce a coincis cu o reducere a fraudei cu 28%.

Fiind un motor esențial al comerțului global, angajamentul Visa față de securitate a generat noi inovații pentru a alimenta viitorul banilor digitali. Pentru afaceri, securitatea este la fel de importantă ca încrederea, deoarece 9 din 10 deținători de carduri abandonează sau reduc utilizarea acestora la plată după un eveniment nefericit de fraudă.

 

 

[1] Articol Digital Commerce 360;

[2] Raport al Cybersecurity Ventures;

[3] Visa, Outsmarting fraudsters with advanced analytics;

[4] Security Boulevard, Staggering Phishing Statistics in 2020;

[5] Google, Online Security Survey;

[6] McAfee, ‘Tis The Season for Holiday Cyber Threats Targeting Enterprises in a Pandemic World.

Tag: Fraud Tag: Payment Security Tag: Cybersecurity Tag: Artificial Intelligence