Innovation

Cinci tendințe care pot influenţa succesul afacerilor mici în 2023

Ne-am obișnuit deja să asociem banii în viața personală cu rapiditatea, eficiența, confortul și siguranța, fie că plătim o factură online, facem cumpărături la chioșcul de lângă casă sau gestionăm fondurile dintr-un cont bancar. Nu același lucru este valabil întotdeauna și pentru afacerile mici, deși capacitatea de a gestiona simplu și în siguranță banii devine din ce în ce mai importantă pentru succesul lor. Din fericire, inovațiile digitale sunt aici pentru a reduce acest decalaj.

Digitalizarea permite IMM-urilor să plătească și să accepte plăţi mai rapid și mai sigur ca niciodată, reconfigurând complet modul în care antreprenorii își construiesc și conduc activitatea. Afacerile mici sunt coloana vertebrală a economiei globale -  reprezentând 90% din firme și peste 50% din totalul angajaților la nivel mondial - iar prioritatea Visa este să le ajute să prospere de-a lungul întregului proces de dezvoltare.

În 2023, "consumerizarea finanțelor afacerilor" va aduce beneficii semnificative companiilor mici, într-un context economic incert, în care acestea se străduiesc să depășească obstacole și să profite de oportunități.

Iată 5 tendințe interconectate pe care le vedem ca fiind esențiale pentru afacerile mici în 2023:

1. Cum pot câștiga afacerile mici lupta pentru talente

Afacerile mici au dezavantaje evidente în competiția pentru atragerea celor mai bune talente: nu pot concura cu marile corporaţii, care pun la dispoziţia angajaţilor săli de sport, cafenele unde aceştia pot lua masa gratuit, le decontează transportul sau parcarea.

Dar micile afaceri pot şi ar trebui să concureze în alte moduri pe piața muncii. Ele pot oferi angajaților un mai bun echilibru între viața profesională și cea personală și o mai mare satisfacţie legată de împlinirea personală - două calități pe care un sondaj Gallup le-a relevat ca fiind aproape la fel de importante pentru angajații potențiali ca salariile și beneficiile oferite[i].

IMM-urile ar trebui să se asigure că fiecare punct de contact cu talentele - website-ul companiei, rețelele sociale, materialele de marketing - oferă o experiență personalizată, profesională și optimizată, care reflectă valorile lor. Recenziile clienților sau poveștile angajaților vor ajuta IMM-urile să se diferențieze de concurenții lor - mari sau mici[ii]– și să atragă noi talente pe o piaţă foarte competitivă.

2. Reducerea decalajului digital crește competitivitatea

World Economic Forum anticipează că 70% din valoarea nouă creată în acest deceniu va fi bazată pe tehnologii digitale[iii]. Nivelul de trai și bunăstarea sunt tot mai puternic influențate de participarea la economia digitală, iar această tranziție rapidă poate oferi oportunități pentru oricine, oriunde.  

Afacerile mici trebuie să ia parte la această transformare pentru ca oamenii să poată plăti convenabil, simplu și în siguranță oriunde, iar IMM-urile să poată ajunge la noi clienți, să devină mai eficiente și să se dezvolte. Afacerile își vor crește astfel rezistența, fie în perioade de recesiune economică, fie în cazul unui șoc extern major, cum ar fi o pandemie.

La începutul pandemiei, în 2020, Visa şi-a setat ca obiectiv să contribuie la digitalizarea a 50 de milioane de afaceri mici până la finalul lui 2023 pentru ca acestea să poată traversa cu bine această perioadă şi până acum am ajutat deja 40 de milioane de afaceri mici[iv] .

3. Încrederea și securitatea - pe primul plan

Încrederea este fragilă și este nevoie de eforturi pentru a o menține, inclusiv în afaceri. Eșecurile în ceea ce privește asigurarea securității pot avea consecințe negative de lungă durată pentru companii, iar din cauza vulnerabilității percepute, IMM-urile prezintă un risc semnificativ mai mare de atacuri cibernetice.

Pentru a se proteja, IMM-urile trebuie să prioritizeze utilizarea tehnologiilor de securitate potrivite. Plățile tokenizate și implementarea standardelor din industrie, cum ar fi EMV®3-D Secure, de exemplu, pot ajuta la reducerea fraudei prin securizarea mediului de plată atât online, cât și la punctele de vânzare fizice.

4. Digitalizare la 360 de grade, un atu cheie

Pentru a beneficia pe deplin de avantajele comerțului digital, modul în care o afacere mică își plătește vânzătorii, furnizorii și partenerii este la fel de important ca modul în care acceptă plățile de la clienți. Companiile acordă o mare atenţie plăților făcute de clienți, în acelaşi timp însă soluțiile digitale au făcut mai ușoară automatizarea și urmărirea plăților către partenerii externi, ceea ce ajută la buna funcţionare a afacerii.

În 2023, ne așteptăm să vedem tot mai multe IMM-uri care adoptă „consumerizarea plăților B2B”. IMM-urile vor continua să pună accent pe comerțul electronic și plățile online, dar își vor spori și atenția asupra instrumentelor și aplicațiilor financiare care pot ajuta la planificarea, bugetarea și urmărirea cheltuielilor, gestionarea fluxului de numerar, printre altele.

În România, Visa vine în sprijinul IMM-urilor prin intermediul platformei MarileAfaceriMici, care pune la dispoziţia antreprenorilor resurse educaționale și oferte speciale de servicii, inclusiv soluţii B2B de optimizare a afacerii.

Programul de gestiune și facturare lansat de Smartbil alături de Visa permite IMM-urilor să facă plăți direct pe factura digitală prin opțiunea „Adăugați butonul de plată”, iar aplicația ThinkOut automatizează introducerea datelor și conectează conturile bancare pentru o bună planificare financiară.

Un alt demers în acest sens este parteneriatul dintre Visa și Trans Sped, singurul furnizor global care oferă certificate digitale pentru semnături electronice cu valoare egală ca semnătura olografă, recunoscută de toate autoritățile din România, UE și SUA. Colaborarea permite posesorilor de carduri Visa Business sau Visa Premium să obțină un certificat digital calificat la prețuri avantajoase, fiind facilitată astfel interacțiunea prin mijloace electronice cu instituțiile publice și partenerii de afaceri.

Pe măsură ce aceste aplicații devin din ce în ce mai integrate, antreprenorii își vor putea conduce afacerea în mare parte direct de pe telefonul mobil.

5. Incertitudinea poate fi depășită prin agilitate

Şi în 2023, ca şi anul trecut, inflația ridicată, constrângerile de pe piața forței de muncă și dificultățile din lanțul de aprovizionare vor continua să afecteze toate întreprinderile, inclusiv IMM-urile. Acestea trebuie să fie agile pentru a reuși.

Potrivit unui studiu Visa, 86% dintre antreprenorii chestionați menționează incertitudinea economică drept unul dintre cei mai comuni factori de stres. Cloud computing, inteligența artificială și instrumentele financiare digitale pot ajuta IMM-urile să traverseze această perioadă de incertitudine. Deși pare ceva îndepărtat, cercetările recente au arătat că 44% dintre antreprenorii chestionaţi fie integrează deja tehnologii de inteligență artificială, fie se pregătesc să facă acest lucru, fie urmăresc îndeaproape tendințele în domeniu[v]. Deși aflat la început, este extraordinar modul în care soluția ChatGPT poate fi aplicată scenariilor din lumea reală pentru IMM-uri.

Chiar dacă tehnologia poate fi copleșitoare, furnizorii și facilitatorii de plăți –specializați în sprijinirea nevoilor diverse  ale firmelor mici – sunt pregătiţi să ajute şi să simplifice lucrurile. Fiind o companie care facilitează plățile digitale la peste 80 de milioane de puncte de vânzare din întreaga lume, Visa are un angajament ferm și pe termen lung față de întreprinderile mici.

Fără îndoială, pentru micile afaceri există o oportunitate extraordinară de a se dezvolta și de a-şi spori reziliența operațiunilor în 2023 și în anii următori, indiferent cât de imprevizibil ar fi viitorul.

 

[i] Sursa: https://www.gallup.com/workplace/389807/top-things-employees-next-job.aspx

[ii] Sursa: https://www.inc.com/rhett-power/trust-is-as-important-as-price-for-todays-consumer.html

[iii] Sursa: World Economic Forum, Shaping the Future of Digital Economy and New Value Creation, World Economic Forum, 2021

[iv] Sursa: Visa FY 2022 Annual Report https://s29.q4cdn.com/385744025/files/doc_downloads/2022/Visa-Inc-Fiscal-2022-Annual-Report.pdf

[v] Sursa: Visa Small Business Pulse Survey, April 2022 https://usa.visa.com/dam/VCOM/regional/na/us/run-your-business/documents/visa-2022-h1-small-business-whitepaper.pdf

Tag: Digital commerce Tag: Payment technology Tag: Payment trends Tag: Tokenization