Research + Insights

Cum plătesc românii în vacanțele din străinătate în 2023

4 din 5 români care își vor petrece anul acesta vacanța în afara țării vor plăti în concediu cu cardul, cu telefonul mobil sau cu ceasul inteligent, conform celui mai recent studiu Visa intitulat „Intenții de călătorie și plată 2023”, desfășurat în opt piețe din Europa Centrală și de Est, inclusiv România. [1]


Plățile în vacanță

Visa inovează constant pentru a face noile metode de plată din ce în ce mai performante și accesibile pentru fiecare dintre noi. Consumatorii pot plăti cu Visa nu doar în marile centre comerciale, ci și în piețe locale sau mici magazine din țară sau străinătate. Cardul și datele de autentificare Visa de pe dispozitivele digitale pot fi folosite pentru cumpărături în peste 150 de monede, în milioane de locuri din întreaga lume, astfel că turiștii nu trebuie să își mai facă griji cum sau unde plătesc în vacanță. Rapiditatea, confortul și siguranța plăților digitale fac ca totul să fie mult mai ușor pentru călători, indiferent de locul în care se află sau ceea ce aleg să cumpere. Astfel, atunci când plătesc în străinătate, aceștia așteaptă ca tranzacțiile lor să fie la fel de sigure ca în țară.


Peste o cincime dintre români aleg plățile mobile în străinătate

Studiul Visa arată că, în medie, trei sferturi dintre turiștii din ECE chestionați care vor călători în străinătate intenționează să plătească digital pe parcursul vacanței, cu cardul, telefonul sau ceasul inteligent. Aceștia menționează cel mai des confortul, siguranța și rapiditatea ca principalele avantaje ale acestui tip de plată. Confortul pare a fi primordial pentru bulgari (76%), polonezi (67%), unguri (66%) și cehi (65%). Pe de altă parte, românii (61%), croații și ungurii (cu același procent de 57%) apreciază mai mult rapiditatea tranzacțiilor, în timp ce croații, românii și bulgarii consideră că siguranța plăților este pe primul loc.

Cu Visa, consumatorii sunt protejați de fraudă, pierdere și furt. Atunci când aceștia plătesc cu un card de credit sau de debit Visa, politica Zero Liability garantează că vor fi degrevați de responsabilitate în cazul unor plăți neautorizate care au folosit cardul sau detaliile cardului lor Visa. Astfel, clienții au siguranța că în momentul sesizării unei plăți suspicioase, banca va investiga tranzacția, iar în cazul unei fraude, va returna suma de prejudiciu.

„Atunci când un utilizator introduce detaliile cardului într-un portofel digital din telefonul mobil, Visa le înlocuiește cu un cod unic ce nu poate fi descifrat în afara rețelei noastre. Această tehnologie, pe care noi o numim tokenizare, oferă consumatorilor un nivel suplimentar de protecție atunci când plătesc cu dispozitivele mobile. Spre exemplu, dacă aceștia aleg plățile mobile pentru rezervarea cazării sau închirierea unei mașini, nu vor fi nevoiți să își dezvăluie datele de card, iar comerciantul are acces doar la token-ul furnizat”, explică Elena Ungureanu, Country Manager Visa în România.

Studiul Visa “Intenții de călătorie și plată 2023” arată că în țările cu un grad ridicat de digitalizare a plăților, precum Polonia și România, peste o cincime dintre călătorii în străinătate vor plăti cu telefonul sau ceasul inteligent. Din același sondaj reiese un profil interesant al persoanelor care fac plăți mobile atât acasă, cât și în străinătate: aceștia au vârsta cuprinsă între 25-34 de ani și studii superioare, aleg să-și organizeze călătoriile pe cont propriu în defavoarea pachetelor de vacanță de la o agenție de turism, sunt interesați mai degrabă să exploreze natura și activitățile în aer liber decât să se relaxeze la plajă și cheltuiesc mai ales pe activități de divertisment în timpul vacanței.

Românii își cumpără online vacanțele în străinătate

Aproape jumătate dintre cei intervievați încep să-și planifice vacanțele cu două-trei luni înainte, iar unul din zece cu doar câteva săptămâni în avans. Dezvoltarea comerțului electronic influențează și turismul, iar dovadă este faptul că vacanțele sunt cel mai adesea cumpărate online.

49% dintre românii care călătoresc în străinătate aleg să își organizeze vacanța pe cont propriu, iar dintre aceștia 83% vor plăti anumite servicii online, fie că este vorba de cazare, transport sau bilete pentru diverse atracții turistice. În regiune, aproximativ 80% dintre turiștii care călătoresc independent spun că vor cumpăra online anumite servicii pentru vacanță.

Cei care aleg să cumpere pachete de vacanță de la agențiile de turism le vor cumpăra, de asemenea, în mare parte (64% dintre turiștii români) online, de pe site-urile agențiilor de turism sau prin intermediul platformelor de tip agregator. În România, aproape trei sferturi își vor plăti vacanțele în mod digital: aproape jumătate își vor introduce datele cardului manual la finalizarea achiziției, 17% vor folosi datele cardului deja stocate pe site și 12% vor folosi un portofel digital. Interesant este că mai mult de unul din patru turiști croați și sloveni și-au salvat datele cardului pe un site de călătorie.

„La Visa, credem că varietatea metodelor de plată este cea mai bună soluție, iar scopul nostru este să oferim consumatorilor posibilitatea de a alege cum vor să plătească, iar comercianților opțiunea de a alege modul în care să fie plătiți pentru produsele sau serviciile lor. Acest lucru le va oferi călătorilor încredere atunci când vine vorba de cumpărăturile făcute în vacanță, iar comercianților - profituri din sezonul estival”, adaugă Elena Ungureanu.

În acest an, în topul destinațiilor preferate de români se află Grecia, Italia, Bulgaria și Spania, unde vor cheltui cel mai mult pe mâncare și băuturi, suveniruri, vizite la muzeu și activități în parcuri de distracție. Unul din trei turişti români plănuiește să cheltuiască în vacanţele în străinătate între 200 şi 600 de euro de persoană.

În ciuda inflației, românii vor călători în străinătate

26% dintre românii chestionați plănuiesc să meargă în vacanță peste hotare în acest an, iar 51% dintre aceștia nu au de gând să își anuleze planurile, chiar dacă inflația rămâne ridicată. Cu toate acestea, mai mult de jumătate vor lua în calcul opțiuni de cazare mai avantajoase și scurtarea vacanței dacă prețurile continuă să crească.

Planurile de vacanță în străinătate pentru mai mult de jumătate dintre români (55%), nu sunt afectate de situația geopolitică, în timp ce 41% declară că anul acesta vor merge în sfârşit în vacanța amânată anterior din cauza pandemiei.


Drumul spre călătorii mai sustenabile

În sondajul desfășurat, polonezii, românii și maghiarii au fost cei mai predispuși să ia în considerare sustenabilitatea atunci când iau decizii de vacanță. Potrivit declarațiilor acestora, acesta este motivul pentru care ar alege să plece în străinătate în afara sezonului. De asemenea, un factor de decizie important pentru ei este dacă opțiunea de cazare aleasă ține cont de mediul înconjurător sau dacă pot folosi mijloace de transport care sunt prietenoase cu natura pe parcursul vacanței.

Desigur, importanța motivației financiare nu trebuie trecută cu vederea: mai mulți respondenți spun că ar fi dispuși să aleagă opțiuni de vacanță care sunt favorabile mediului înconjurător dacă s-ar bucura de anumite beneficii financiare. Dintre respondenții chestionați în regiune, românii, croații și bulgarii rămân cei mai dispuși să plătească în plus pentru opțiuni de călătorie mai sustenabile.

 

[1] Studiul Visa privind intențiile de călătorie și de plată în 2023 acoperă Bulgaria, Croația, Polonia, Republica Cehă, România, Slovacia, Slovenia și Ungaria. Studiul a fost realizat de compania de cercetare de piaţă Kantar, în luna martie 2023, pe un eșantion național reprezentativ de 1.000 de respondenți cu vârsta cuprinsă între 18-65 de ani.

Tag: Travel Insights Tag: Digital commerce Tag: Mobile payments