Innovation

Cum vor modela lumea antreprenorii digitali ai viitorului

Lumea de mâine prin ochii generației Alpha: de la roboți care îndeplinesc sarcini zilnice, la case inteligente bazate pe AI

Generation Alpha
Generaţia Alpha

În doar patru ani, primii membri ai generației Alpha - copiii născuți între 2010 și 2025 -  vor deveni tineri adulți și vor intra oficial în câmpul muncii. Această generație, care a crescut înconjurată de progrese spectaculoase în domeniul tehnologic, este cea mai digitală de până acum1. Expunerea profundă la tehnologie a modelat perspectiva acestor copii asupra lumii de mâine, după cum reiese și din studiul „Ultimate Convenience”2 („Confortul Suprem”), realizat de Visa pe 13 piețe din Europa, inclusiv România.

Visa a căutat să obțină o imagine de ansamblu asupra nevoilor și așteptărilor generației Alpha care are potențialul de a schimba lumea în care trăim, iar rezultatele cercetării oferă o perspectivă valoroasă ce poate ajuta instituțiile financiare, comercianții și autoritățile să se adapteze la noile tendințe și să se pregătească pentru viitorul comerțului și al economiei.

 

Generația Alpha are cel mai pronunțat spirit antreprenorial de până acum

Studiul arată că tânăra generație are așteptări clare cu privire la viitorul loc de muncă, și acestea sunt cu totul diferite de cele ale generațiilor anterioare. Aproape nouă din zece copii (88%) cu vârsta cuprinsă între 8 și 14 ani doresc să fie antreprenori și să își înființeze propria companie, sau cel puțin să pună pe picioare o mică afacere în paralel cu ocupația de bază. Doar 6% sunt dispuși să lucreze pentru altcineva în viitor. Dacă așteptările acestor copii cu privire la viitorul muncii se vor confirma, generația Alpha ar putea transforma complet modul în care afacerile și comunitățile vor funcționa în următorii cinci, zece ani.

 

O generație digitalizată, pasionată de AI

Generația Alpha este o generație extrem de conectată la mediul digital, care folosește tehnologia pentru a învăța despre bani nu doar la modul teoretic, ci și practic, despre cum se câștigă aceștia. Cercetarea Visa arată că acest lucru îi ajută pe copii să înțeleagă încă de mici cum funcționează lumea serviciilor financiare și îi pregătește pentru viitor.

Inteligența artificială, experiențele digitale și sustenabilitatea sunt printre cele mai importante elemente care definesc lumea de mâine, așa cum este ea văzută prin ochii generației Alpha.

  • Generația Alpha e independentă și are spirit întreprinzător. Peste trei sferturi dintre copiii care au participat la studiu (78%) au câștigat bani pe cont propriu în ultimul an, iar aproape jumătate dintre aceștia (46%) au obținut veniturile ajutându-și părinții sau alți membri ai familiei la treburile zilnice.
  • Copiii generației Alpha sunt născuți în era tehnologiei și o folosesc pentru a-și construi propriile afaceri. Dintre cei care au câștigat bani prin forțe proprii în ultimele 12 luni, aproape două treimi (61%) au folosit tehnologia pentru acest lucru. Rețelele sociale (50%) sunt cea mai populară modalitate de a face bani, oferindu-le copiilor o platformă pentru a-și împărtăși talentele și creativitatea, în timp ce platformele de streaming online le permit să monetizeze conținutul video (24%). Designul software (14%), programarea și inteligența artificială (11% fiecare) sunt alte tehnologii pe care copiii le folosesc pentru a genera venituri.
  • Copiii români sunt atrași de tehnologie inclusiv atunci când fac cumpărături: aproape o treime (29%) preferă să plătească fie cu un card fizic, fie cu portofelul mobil. Mai mult, din regiune, copiii români sunt printre cei mai înclinați să folosească portofele mobile pentru a-și face cumpărăturile (10%), alături de cei din Cehia (11%) și Slovacia (11%).
  • Viitorul muncii va fi digitalizat și automatizat, în viziunea generației Alpha. Aproximativ unu din trei respondenți români aparținând generației Alpha crede că inteligența artificială și realitatea virtuală sau augmentată vor fi parte integrantă a activității lor profesionale. Peste o treime (37%) dintre respondenții din România cred că vor folosi rețelele sociale la viitorul job, iar un procent similar (34%) cred că vor folosi tehnologii de comunicare, precum email sau video-conferințe.
  • Pentru generația Alpha, educația financiară începe de acasă. Aproape trei din patru copiii învață despre cum pot câștiga bani din familie (73%), apoi de la creatorii de conținut (37%), de la profesori (25%) și prieteni (23%).
  • Generația Alpha este o generație de gânditori independenți. Copiii din această generație sunt inspirați cu precădere de propriile lor gânduri și idei, imaginația fiind prima lor sursă de inspirație (50%), mai importantă decât rețelele sociale și creatorii de conținut (45%), jocurile online (43%) sau discuțiile cu prietenii (42%). De altfel, România este țara cu cel mai mare procent de copii care își găsesc inspirația citind (35%) și cel mai mic procent de respondenți care se inspiră de pe platforme sociale și conturile creatorilor de conținut.

 

Cum arată „confortul suprem” pentru noua generație?

Viitoarea generație are o viziune clară asupra modului în care tehnologii precum inteligența artificială vor modela viitorul. În ceea ce privește inovațiile care le-ar putea ușura viața de adult, printre răspunsurile date de generația Alpha s-au numărat:

  • roboți și mașini care îndeplinesc sarcini zilnice precum curățenie sau gătit;
  • dispozitive medicale avansate de diagnostic și tratare a bolilor;
  • jucării inteligente;
  • tehnologii avansate de învățare;
  • dispozitive care să permită teleportarea și călătoria în timp.

 

Copii vs. Adulți – vom putea clipi în viitor pentru a finaliza o plată?

Pentru a supune testului această cercetare, șase angajați Visa au acceptat provocarea de a sta față în față cu copiii lor pentru a răspunde la o serie de întrebări despre trecutul, prezentul și viitorul plăților. Care au fost reacțiile lor cu privire la metodele de plată „complicate” folosite de-a lungul timpului, dar și ideile creative ale celor mici despre ce ne-ar putea aduce viitorul în materie de plăți? Aflați din clipul de mai jos.

 

 

 


1https://www.theiet.org/membership/member-news/member-news-2023/member-news-april-to-june-2023/gen-a-spending-more-time-online-than-offline-new-iet-research-reveals/

2 Studiul “Ultimate Convenience” comandat de Visa a fost realizat de Opinium Research pe un eșantion de 6200 de copii cu vârste cuprinse între 8 și 14 ani din 13 piețe din Europa: UK, Italia, Spania, Franța, Suedia, Polonia, Bulgaria, Croația, Republica Cehă, România, Slovacia, Slovenia și Ungaria. Cercetarea a fost realizată în perioada 15 – 22 august 2023, iar datele au fost colectate pe baza unui chestionar online.

Tag: Payment technology Tag: Digital commerce Tag: Artificial Intelligence